Na straně druhé, rozsah a repertoár jsou natolik atraktivní, že přitahuje návštěvníky nejen z blízkého okolí, ale pomalu se stává hlavním lákadlem pro turisty.

Všichni zúčastnění se mohou těšit na bohatý repertoár, který se bude prolínat napříč žánry od folkloru přes jazz, divadlo až k historickým slavnostem. Chybět nebudou také akce sportovního charakteru. Ke stěžejním akcím bude bezesporu patřit 19. mezinárodní folklorní festival CIOFF/IOV. Pod heslem „Frýdek- -Místek sobě!" se již tradičně ukrývá největší frýdecko-místecký benefiční festival Sweetsen Fest 013, který bude již tradičně probíhat v areálu TJ Slezan, a to ve dnech 27. až 29. června. Rovněž nelze opomenout jednak lahůdku v podobě Jazzu ve městě, kdy ve dnech 26. a 27. července ožije město barvami jazzu a milovníci jistě docení vystoupení jazzové hvězdy Yvonne Sanchez. A následný festival folku a country, který pod názvem Muzikantské žně proběhne 16. a 17. srpna v Muzeu Beskyd.

Bezesporu diváckou pozornost na sebe strhne akce nazvaná Setkání divadla a hudby Zámecká lípa, což představuje obnovení, přesněji navázání na tradici Zpívání pod lípou, kdy divák má jedinečnou příležitost zažít kouzlo amfiteátru. Zámecká lípa setkání divadla a hudby se uskuteční ve dnech od 21.do 23. srpna v parku Muzea Beskyd a mimo jiné na diváky čeká úspěšná komedie Kutloch aneb I muži mají své dny nebo hra O lásce s Karlem Rodenem v hlavní roli.