Nedaleko Řeky pomáhala realizovat skupina mladých nadšenců novou stezku. Naučná „Stezka pokladů Godula" se po stejnojmenné hoře vine v délce přibližně čtyři kilometry a povypráví turistům o tajemstvích a pokladech tohoto mytického vrchu.

V místech, kudy v minulosti vedla stará lovecká stezka, se to v minulých dnech hemžilo mladými lidmi, kterým není lhostejný osud přírody kolem nás. Jejich úkolem bylo zprůchodnit mnohdy neprostupné a neschůdné zalesněné úbočí hory Godula vytvořením nového chodníku. Ten využijí všichni ti, kteří se vydají pátrat po pokladech na sedmi zastaveních naučné stezky.

„Námi vybudovaná pěšina vede kolem druhé informační tabule, v blízkosti domů a zahrad a také lomu, kde se těží cenný godulský pískovec," vysvětlila účastnice projektu Barbora Staňková.

Trasu vytyčenou pro nový chodník museli dobrovolníci nejprve předkopat krumpáči, poté upravit motykami a nakonec zarovnat hráběmi. Kromě výše zmíněných nástrojů zapojili pracanti do akce i vlastní těla ručně vybírali kameny vhodné pro zpevnění stezky a skládali je v opěrné zídky, nohama ušlapávali povrch cesty a kontrolovali průchodnost chodníku.

„Práce to byla někdy docela náročná, zejména v prudkých pasážích kopce, ale myslím si, že výsledek každého příchozího potěší a lidé budou stezku hojně využívat," svěřil se jeden z dobrovolníků, Jan Blatský.

Po čtyřech dnech práce opustili dobrovolníci Řeku bohatší o nové zážitky a zkušenosti, Beskydy se zase mohou těšit z nové upravené naučné stezky, třetí v této CHKO.

„S odpadky zatočíme, nálety vyrubáme. Jsme velmi rádi, že jsme se mohli zapojit do budování takovéhoto chodníku. A těší nás, že se v rámci našeho projektu můžeme podílet na akcích, které mají smysl a jejichž výstupy přetrvají do budoucna," nechal se slyšet Daniel Roldán, vedoucí dobrovolnické skupiny.

LUCIE NEVRKLOVÁ