Fakt je, že od roku 2013 není ve městě jediný automat, který by povolil magistrát. V provozu jsou však automaty, odborně řečeno jiná technická herní zařízení včetně videoloterijních terminálů, která povolovalo ministerstvo financí.

„Vedení města vyvíjelo tlak na ministerstvo, aby povolení zrušilo, protože je v rozporu s vyhláškou. Ministerstvo sice po čase svá povolení zrušilo, nicméně provozovatelé automatů a živé hry v kasinech a hernách využívají všech možných právních kliček, aby zákaz hazardu co nejvíce oddálili, žádají o prodloužení lhůt, podávají rozklady i správní žaloby k soudu," uvedla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

KONEC HAZARDU: MĚSTSKÁ KASA ZCHUDLA

V současné době probíhají čtyři správní řízení, která se nacházejí ve fázi rozkladového řízení a do minulého týdne dosud nenabyla právní moci. „Vše je tedy v rukou ministerstva financí. Město je v těchto řízeních bezmocné, je pouze v pozici účastníka," podotkla mluvčí magistrátu.

Na území Frýdku-Místku je nyní v provozu 75 technických herních zařízení, většina z nich v provozovně v ulici Josefa Václava Sládka. Například začátkem roku 2015 bylo ve Frýdku-Místku podle údajů ministerstva financí 399 platných povolení na provozování videoterminálů v hernách, ale také například rulety, karetních her nebo kostek v kasinech. Spolu s hernami a kasiny mizely také desítky milionů korun, které každoročně díky příjmům z hazardu naplnily městskou kasu. Příjmy z odvodů výherních hracích přístrojů do městské pokladny ještě v roce 2014 dosáhly 38,9 milionu korun, z provozování loterií téměř 2,2 milionu.