Dosavadním vlastníkem ohrožené památky byl švýcarský podnikatel Jürg Debrunner, jenž byl ve své vlasti odsouzen za majetkové zločiny. Na Frýdecko–Místecku mu patřilo na třicet nemovitostí, o které se ale nestaral. Jejich správu tak převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Veškerý majetek – s výjimkou zámku – Debrunner s pomocí prostředníků prodal již v loňském roce. Poslední nemovitost se podařilo prodat 23. května, noví majitelé si ji převzali 12. června. Za zámek, pozemky a okolní porosty podle informací redakce zaplatili pět milionů korun.

Majitelé firmy AAron House jsou podle internetového výpisu z obchodního rejstříku Renáta Bernárová ze Stříteže a Michal Gorol z Českého Těšína. Jejich vyjádření se ve středu nepodařilo získat. Firma vznikla před dvanácti lety, mimo jiné se zabývá realitní činností a správou a údržbou nemovitostí.

Že je zámek skutečně prodán, ale redakci potvrdili hnojnický radní Tomáš Peterek, který dění kolem památky dlouhodobě sleduje, a předsedkyně frýdecko-místeckého soudu Jiřina Jalůvková, jež dala příkaz k odblokování majetku. „Aby se mohla realizovat smlouva a mohlo dojít k převedení, zrušila jsem předběžné zajištění majetku. Všechny podklady pro prodej byly připraveny,“ uvedla Jalůvková.

„Zpráva o novém majiteli je pozitivní v tom, že se odblokoval stav, kdy se s tím několik let nedalo nic dělat,“ řekl Deníku Peterek. „Několik let do toho nemohli zasahovat stát, obec ani Debrunner. Teď už není možné se vymlouvat, že to nejde prodat,“ poznamenal. Podle něj se bude obec snažit nové vlastníky zámku kontaktovat. „Zatím nevíme, jaké jsou jejich záměry,“ řekl Peterek.

Již dříve uvedl, že si dovede představit využití zámku pro obřadní, případně výstavní síň. Poznamenal, že kompletní rekonstrukce objektu by podle odhadů stála až sto milionů korun.

Prodej zámku potvrdil ve čtvrtek rovněž ÚZSVM. - více ZDE

O záchrannou akci se před dvěma lety pokusilo celé Sdružení obcí povodí Stonávky, které plánovalo, že zámek odkoupí a během několika let opraví. O jeho dalším využití měli lidé hlasovat v místním referendu. Jenže veřejná sbírka, kterou sdružení vyhlásilo na samotnou koupi, měla prakticky nulovou odezvu. „Sbírka byla pro neúspěch ukončena. Vybralo se dva nebo tři tisíce korun,“ vzpomíná Peterek.

ÚZSVM loni v prosinci oznámil, že novým vlastníkům předal nevyužívané rekreační středisko u Žermanické přehrady, novostavbu rodinného domku v Šenově a polyfunkční dům v městské památkové zóně na náměstí v Místku. Šlo rovněž o zchátralý rodinný dům v Čeladné, bývalou školu v Raškovicích nebo pozemky v Dobré. Všechny nemovitosti do té doby patřily Debrunnerovi. Správa ÚZSVM trvala tři a půl roku, její celkové náklady nelze přesně vyčíslit.

Přečtěte si také: Podnikatel Debrunner už prodal vše. Kromě zámku v Hnojníku