VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hodoňovické štrúdlování mělo premiéru

Baška-Hodoňovice /FOTOGALERIE/ – Osadní výbor Hodoňovice, Čendaspolek a místní fojt byli organizátory prvního ročníku hodoňovického štrúdlování v hostinci U Čendy.

20.11.2010
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

První ročník hodoňovického štrúdlování v hostinci U Čendy.Foto: Deník/Tomáš Machálek

„Samotná akce spočívá v tom, že místní i přespolní přinesou své upečené štrúdly, ať už na sladko či na slano,“ prozradila jedna z organizátorek Dajana Zápalková. Štrúdlů byly desítky a porota pak měla vybrat ten vítězný. Však o vítěze nešlo, cílem se bylo hlavně společně pobavit a navzájem okusit štrúdly těch druhých. „Nápad zorganizovat štrúdlování se zrodil v létě. Když jsem na internetu hledala nějaký recept na štrúdl, tak jsem objevila, že v nějaké české vesnici tuto akci pořádají. Tak jsme to chtěli vyzkoušet i u nás,“ vysvětlila Zápalková s tím, že ona upekla tvarohový štrúdl s jablky, a slaný štrúdl s nivou a párkem.

Kolik existuje receptů na štrúdl, to snad ani nejde spočítat. „Když si najedete na internet, tak se můžete inspirovat množstvím nápadů a receptů, kdy je těžké si vybrat,“ dodala Zápalková. Jedním z organizátorů akce byl i Čendaspolek. „Je to sdružení lidí, kteří kulminují k takovým věcem, jako je kultura v obci, převážně v části Hodoňovice. Recesistickými akcemi se snažíme přilákat lidi k nějakému kulturnímu životu, aby lidé nezůstávali doma zavření a chodili se bavit,“ prozradil Radim Pobuda z Čendaspolku s tím, že název spolku souvisí s názvem hodoňovického hostince U Čendy. „Tento hostinec byl roky zapomenutý, tak se jej snažíme trošku povznést,“ dodal Pobuda, podle kterého Čendaspolek funguje více než rok.

Majitelem restaurace U Čendy je Pavel Kowalczyk. „Sice a hospoda a štrúdlování do sebe moc nezapadá, ale jedná se o to, že určité společenství lidí má zájem se bavit a tyto akce dávají lidi dohromady. Je to o spontánnosti. Kdo chce přijít pomoci a udělat i nějakou srandu, může přijít. Bavíme se nejen my, ale také příchozí. Není to jen o alkoholu, ale hospoda prostě žije společenským životem,“ řekl Kowalczyk.

Příchozím, kteří sál restaurace zaplnili, byl mimo štrúdlů nabídnut i hudební doprovod, o který se postaral Zdeněk Hlubek. Však hodoňovická akce nebyla jen o štrúdlech a hudbě. „Připraven byl i program pro děti. Po setmění vyrazily na stezku odvahy s lampiony,“ uzavřela Zápalková, podle které se na organizaci akce podílelo asi deset lidí.

Autor: Tomáš Machálek

20.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

36. ročník Janča Valašská Rally Valmez 2017 zavedl jezdce se svými speciály také na silnice Frýdeckomístecka a Novojičínska.
21

Valašská rally 2017: Po okrskách na plný plyn

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Pytlák v Beskydech vyvrhnul s vnitřnostmi i koloušky

Začalo jaro, silničáři se co nevidět vrhnou na opravy

S nástupem jara musí motoristé počítat s tím, že na silnicích v Frýdecko-Místecka budou stále častěji potkávat silničáře a dopravní značky omezující dopravu.

Chomutov otočil šestý zápas s Třincem a je v semifinále

/FOTOGALERIE/ Favorizovaným Ocelářům, druhému celku základní části, končí sezona. Hokejisté Chomutova postoupili do semifinále play off extraligy. V šestém čtvrtfinálovém utkání porazili Třinec 5:3, ačkoliv po první třetině prohrávali 1:3. Sérii vyhráli 4:2 na zápasy a v systému play off si zahrají semifinále poprvé v historii.

Kam o víkendu? Na rallye, Lysou horu nebo do útrob přehrad

Poslední březnový víkend nabídne na Frýdecko-Místecku pestrou směsici zajímavých akcí. Připravili jsme tipy, kam vyrazit.

Lidé z Dolu Paskov se na Karvinsko nehrnou

Ačkoli důlní společnost OKD hledá pro své provozy na Karvinsku kvalifikované zaměstnance, pracovníci z Dolu Paskov, kde příští týden skončí těžba, se tam nehrnou. K přesunu na karvinská pracoviště nepřiměla dostatečný počet lidí ani motivace v podobě až osmdesátitisícového příspěvku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies