Firma sice lidem nabízí neomezené volání mobilním telefonem, ovšem za paušální částku, kterou zejména důchodci považují za neúměrně vysokou.

„K 1. září ukončí službu, která funguje. A za druhé nabízejí něco, s čím lidé nesouhlasí," uvedla pracovnice obecního úřadu Taťána Lasotová s odkazem na reakce obyvatel, kteří s ní o dopisu od operátora hovořili.

Taťána Lasotová navíc upozorňuje, že pokrytí českým signálem je v Hrčavě jednoznačně nedostatečné. Není vůbec výjimečné, že ho lidé musí „ulovit" jen v určitých částech domu, případně mimo obydlí.

„Signál je slabý všeobecně. V jedné chalupě je, a v sousední už není. Ano, lidé se nakonec dovolají, ale to i díky tomu, že je tady slovenský a polský operátor," konstatovala Taťána Lasotová. Podle ní je na prvním místě bezpečnost občanů, kteří chtějí mít jistotu, že se bez problémů dovolají lékaři či pomoci v případě nouze.

NEZAJÍMAVÁ OBLAST?

Lasotová naznačila, že Hrčavané se pozastavují i nad tím, že operátor jim dopis o chystaných změnách zaslal společně s vyúčtováním, a tak si tohoto oznámení ani nemuseli všimnout. „Mohli to poslat alespoň doporučeně, ne jako součást vyúčtování," tvrdí Lasotová.

„Jsme pro ně asi nezajímavá oblast. Nebojím se říct, že nám to připadá jako bezohledný přístup, neprofesionalita. Tohleto se prostě nedělá a firma by se měla chytit za nos. My se s tím nějak popereme, ale měli by vědět, že jsme nespokojeni," prohlásila Taťána Lasotová.

Vyjádření společnosti O2 Czech Republic se Deníku nepodařilo získat. Z dopisu zaslaného zákazníkům je ale zřejmé, že operátor to vidí jinak. Lidem sděluje, že „svět telekomunikací jde neustále kupředu", a proto chce, aby i oni měli k dispozici jen nejmodernější technologie.

„Ty, které zastaraly, postupně rušíme a nahrazujeme novými," uvedla firma. Tvrdí, že pokud lidé aktuální nabídku přijmou, budou i nadále ve spojení se světem v míře, jakou potřebují.

„Díky tomu budete na letošní 1. září včas připraveni a změnu ani nepocítíte," píše operátor.

NÁHRADA PEVNÝCH LINEK

V obci žije zhruba 250 obyvatel. Příští týden zde přestane fungovat asi patnáct telefonních čísel pevných linek. Od potíží s pevnou linkou, které vyvrcholily v roce 2013, totiž některé domácnosti linky zrušily.

V červenci 2013 pak byla v Hrčavě nainstalována technologie bezdrátového připojení, a to jako náhrada klasických pevných linek.

„Do té doby to tady fungovalo pouze za dobrého počasí a signál byl přerušován," připomněla Taťána Lasotová. Zmíněný rok označila za průlomový.

„Lidé od té doby platili za službu, která funguje. Před třemi lety tady nainstalovali stanice „Fix GSM" a bylo to v pořádku. Telefonujeme z čísel, na která jsme zvyklí. Teď ale tuto službu ukončí," pravila.

Podle ní by se situace mohla vyřešit dvěma způsoby. „Buď se natáhne drátové vedení z obce Bukovec, která je technologicky nejblíže. Ale to je investice, která by obec zatížila řádově stovkami tisíc korun. Druhá možnost je nabídnout lidem tarify, které pro ně budou finančně dostupné," míní Lasotová, která chce místním obyvatelům s problémem pomoci.