VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V potravinářských zařízeních našli hygienici špinavé ledničky, podlahu i pracovní stoly

Moravskoslezský kraj - Mnozí provozovatelé potravinářských zařízení nedbají na úklid provozoven a jejich běžnou údržbu.

3.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Koťátko

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje loni zkontrolovali přes čtyři tisíce potravinářských zařízení. Šestašedesát procent kontrolovaných provozoven nevyhovělo jejich nárokům.

„I když jde o něco tak jednoduchého, jako je pravidelný úklid, ve třetině kontrolovaných provozoven byl nepořádek. Nejčastěji byly špinavé lednice a mrazničky, podlaha i pracovní stoly,“ uvedla ředitelka krajské hygieny Helena Šebáková.

Dodala, že také stavebně-technický stav provozoven není dobrý, více než čtvrtina nesplňuje legislativní požadavky. Nátěry a malby jsou oprýskané, podlahy poškozené, stejně jako stěny a pracovní plochy. „Dispoziční uspořádání a technologické vybavení již v současné době téměř ve všech provozech odpovídá současným legislativním požadavkům. Výjimkou jsou pouze provozovny, kde došlo k úpravě sortimentu, která spočívala v rozšíření nabídky pokrmů o hotová jídla. Pro jejich přípravu nejsou v zařízeních minutkového typu vytvořeny odpovídající stavebně-technické podmínky,“ konstatovala Šebáková.

Tvrdí, že četnost zjištěných závad se oproti předchozímu roku příliš nezměnila. „Za zjištěné závady hygienici uložili 2287 pokut ve výši blížící se 4,3 milionu korun. Třiapadesátkrát zakázali výrobu, nebo uzavřeli provozovnu, nařídili sanitaci či odběr vzorků,“ upřesnila Šebáková.

V rámci kontrolní činnosti hygienici odebrali i 697 vzorků k laboratornímu vyšetření. „Z odebraných vzorků nevyhovělo po mikrobiologické stránce patnáct vzorků pitné vody, po chemické dvacet vzorků. Ve dvou případech našli hygienici v lahůdkářských výrobcích rtuť a sklo, zmrzlina v šesti případech obsahovala mnohem více barviv, než je povoleno. Poprvé byly odebírány i vzorky alkoholických nápojů pro stanovení obsahu etanolu. V devíti vzorcích zjistili jiný obsah etanolu, než bylo uvedeno na etiketě výrobku,“ řekla Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

3.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Lepší autobusy i služby? Dopravu čekají změny

Ředitelství OKD. Důl Darkov v Karviné.

Den D se přiblížil. Ve čtvrtek se rozhodne o osudu OKD

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

Hluk čtyř motorů letounu blížícího se k přistání na ostravském letišti poutal k obloze zraky lidí na trase od Opavy přes Bílovec, Frýdek-Místek, Havířov, Šenov či Ostravu.

Oprava horkovodu dočasně zruší autobusové zastávky v Místku

Práce na výměně horkovodního potrubí společnosti v lokalitě ulic Vrchlického a ČSA v Místku opět omezí autobusovou dopravu.  

Nový volnočasový areál by měl sloužit všem generacím

U řeky Ostravice ve Frýdku-Místku by mohl přibýt areál pro volnočasové aktivity. Magistrát počítá s tím, že by měl vyrůst v ulici 28. října poblíž restaurace Golf.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Například na frekventované trase Praha - Ostrava trvala téměř celou druhou polovinu 20. století cesta až šest hodin. Dnes jsou to pouhé tři hodiny a cesta je mnohdy díky servisu jednotlivých dopravců a moderním vozům spíše relaxem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení