Personál stravovacích provozů si nemá kde umýt ruce. Pokud ano, tak jen ve studené vodě. Prodejci také nemají ponětí, jak moc či málo jim chladí lednice a mrazáky, protože v nich nemají teploměry. Někdy sice teplotu znají, ale v chladicím zařízení skladují potraviny, které se vedle sebe ukládat nesmějí. To jsou nejčastější nedostatky, které hygienici našli při kontrolní šňůře ve stravovacích provozech na koupacích místech a koupalištích na území celého kraje. Výsledek kontrol je tristní. Téměř polovina všech prodejců porušila předpisy.

Od začátku sezony v červnu do konce tohoto týdne hygienici provedli celkem šedesát sedm kontrol v těchto sezonních stravovacích zařízeních, přičemž v neuvěřitelných dvaatřiceti případech uložili za porušení předpisů peněžité sankce.

„Závažným zjištěním je i to, že šestnáct provozoven nebylo označeno zákazem kouření a prodeje alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let, i když jsou umístěny na místech, kde se v období letních prázdnin shromažďují velké počty teenagerů,“ pověděla ředitelka ostravské krajské hygieny Helena Šebáková.

Za zjištěné závady byly ve třiceti dvou případech uloženy peněžité sankce v celkové výši 42,5 tisíce korun a v jednom případě bylo pro bezprostřední ohrožení zdraví přistoupeno k vydání opatření, kterým je pozastavení výkonu činnosti přípravy a výroby pokrmů a míchaných nápojů.

„V kontrolách stravovacích provozů na koupalištích a koupacích místech budeme i nadále po celou letní sezonu rozhodně pokračovat,“ ubezpečila hygienička Helena Šebáková.