„Dobrý den, dzien dobry," pozdravila hlava státu obyvatele města, ve kterém žije silná polská menšina. „Před rokem jsem k vám poslal to nejdražší, co mám, to jest vlastní ženu. Vrátila se z Jablunkovska nadšená a říkala: Miloši, tam musíš přijet," řekl na úvod setkání prezident.

Prezident Miloš Zeman v Jablunkově.

Šlo o první oficiální návštěvu hlavy státu v Jablunkově. Miloš Zeman, ještě ne v roli prezidenta, už ale v minulosti východní cíp země navštívil.

Pochvala

„Máte tady nádherný kraj, máte tady některé chátrající kulturní památky, například starý klášter, ze kterého by se dal udělat nádherný hotel a podporovat tak domácí cestovní ruch," podotkl prezident.

Ve veřejné diskusi se ho lidé ptali například na to, co si myslí o českém školství, imigrantech, zdravotních sestrách nebo množírnách psů. Žádné incidenty se v Jablunkově řešit nemusely – prezidentovi odpůrci zůstali buď doma, nebo se neprojevovali.

Hutníci 

Prezident Miloš Zeman v Jablunkově.Zeman mluvil také o dřívějších odchodech hutníků do důchodu, ačkoli přiznal, že na to nemá jasný názor.

Nebyla ale nouze ani o úsměvné okamžiky. Třeba když jedno z dětí místo dotazu prezidenta požádalo, jestli by si s ním plácnul. Prezident s úsměvem svolil a natáhl ruku.

Jeden z diskutujících pak popřál prezidentovi k blížícím se říjnovým narozeninám. Prezident však poznamenal, že narozeniny slaví už 28. září.

„Pod záminkou svátku svatého Václava byly moje narozeniny tuším již Federálním shromážděním schváleny jako státní svátek," glosoval to prezident s nadsázkou.

Folklor

Místní lidová kapela Jackové mu tak popřála krajovou písničkou.

Ani z Jablunkova neodjel prezident s prázdnou. Dostal medový likér, lesní včelí med, broušené skleničky i ručně vyřezávanou hůl od místního řezbáře Stanislava Baselidese, kterou ihned vyzkoušel. „Jak se rozloučit? Děkuji vám, že jste přišli. Dziekujem bardzo," zakončil prezident svou návštěvu Jablunkova a vyrazil zpátky do Ostravy.

Sledovali jsme i prezidentovu návštěvu Třince a Frýdku-Místku - více zde: Miloš Zeman v Třinci kritizoval Polsko kvůli uprchlíkům

Prezident ve Frýdku-Místku: Davy sympatizantů, pár mužů s trenýrkami

Miloš Zeman navštívil i frýdeckou nemocnici. Odnesl si z ní vitamíny a klobásy