VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak šmakuje Moravskoslezsko? Hledají krajové speciality

Kraj - Jídlo táhne. Na místní speciality chce proto vedle přírodních krás a památek lákat turisty Moravskoslezský kraj. Na přihlašování tradičních receptů do nové soutěže mají lidé ještě necelý měsíc.

15.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Slezská vařonka, medový kremeš, bigos zbojníka Ondráše, kapušník, uzené maso se švestkovou omáčkou a slezské kluski nebo třeba chlebová polévka. Do premiérového ročníku soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, která byla vyhlášena na počátku dubna, už lidé přihlásili bezmála dvacítku receptů na jídla, která jsou pro tento region tradiční.

„Jsme prvním krajem po Praze, který takovouto kulinářskou soutěž vyhlásil, a budeme samozřejmě moc rádi, pokud se ještě najde někde v šuplíku další zajímavý recept. Naším záměrem je totiž vítězné pokrmy nabídnout restauracím v regionu a lákat tak návštěvníky nejen na krásnou přírodu a atraktivity, ale i na dobré krajové jídlo,“ konstatoval náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.

Do soutěže o ceny se může zapojit každý, kdo má doma zajímavý recept třeba po babičce, který se vaří z typických surovin vypěstovaných v našem kraji. Recepty mohou lidé posílat až do konce května na adresu Moravskoslezský krajský úřad, 28. října 117, 702 18 Ostrava, nebo e-mailem na adresu recepty@kr-moravskoslezsky.cz.

Postup přípravy tradičního jídla lze také vyplnit prostřednictvím elektronického formuláře na stránkách www.msregion.cz, kde také najdete bližší informace o soutěži.

„Ze zaslaných receptů budou vybrány ty nejtypičtější a budou vyhodnoceny a oceněny odbornou porotou, v čele s gastroexpertem Mirkem Horákem. Během prázdnin bude moci hlasovat přes internet i široká veřejnost. Vyhlášení vítězů proběhne na prvním ročníku Gastrofestivalu, který se bude konat na hradu Hukvaldy 2. října,“ doplnil ještě Vzientek.

Uvařte si bigos zbojníka Ondráše

Některým z receptů, které lidé zasílají do soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, se můžete při svém vaření inspirovat už nyní – najdete je na internetových stránkách www.msregion.cz. Pro čtenáře Deníku vybíráme jeden z nich, a sice recept na bigos zbojníka Ondráše, který do soutěže přihlásil Karel Drápal.

Ingredience: 600 g vepřového plecka, 500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 200 g uzeného bůčku, 200 g ostravské klobásy, 200 g cibule, 50 g sušených švestek, 1 dl bílého vína

Postup: Uzený bůček pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce či kotlíku a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova. Vložíme vepřové plecko, pokrájené na větší kostky. Maso osolíme a opepříme, lehce osmahneme, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme kyselé zelí a společně dusíme.

Nakonec přisypeme hlávkové zelí, pokrájené na nudličky, a dodusíme. Před koncem dušení vlijeme bílé víno a přidáme sušené švestky. Na sádle osmahneme na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu a vmícháme do hotového pokrmu. Podáváme ve vydlabaném chlebu.

O receptu

Patří k nejcennějším klenotům slezské kuchyně. Původní slovo baigusa pochází ze staroněmčiny a znamená směs něčeho hodně popleteného. Zahříval lovce při dlouhých zimních loveckých výpravách, soudeček bigosu si brávali formané na delší cesty. Základem pokrmu je vepřové maso, kyselé zelí a klobása. Podle některých receptů se přidávají sušené švestky, bílé víno, sušené hříbky.

Receptů na bigos je mnoho. Liší se podle jednotlivých regionů a oblastí. K těm nejznámějším patří slezský, staropolský a lovecký. Bigos se dříve na Ostravsku v rodinách běžně vařil, recepty na něj nalézáme v kuchařských knihách našich babiček. Bigos byl vyhlášenou specialitou středověkého lokálu – Jaškovské krčmy. Jistě si na něm pochutnával i legendami opředený zbojník Ondráš.

Autor: Martin Pleva

15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Ilustrační foto.

Železniční přejezd ve Frýdku pod estakádou bude uzavřen

Na Gracii se vrací Marianne Vos

Orlová – Ve čtvrtek startuje další ročník cyklistické Gracie Orlová.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Tečkování kol museli přesunout do biografu

Paskov Jarní značení jízdních kol připravili v Paskově už potřetí. Radnice ve spolupráci s Městskou policií Frýdek-Místek tak lidem nabídla možnost, aby si nechali svá kola zdarma označit takzvaným syntetickým DNA kódem, což v případě krádeže usnadňuje identifikaci.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies