Všichni zainteresovaní by rádi do této části Beskyd přilákali více turistů a k tomu je v zimní sezoně mimo jiné potřeba zajistit úpravu běžkařské stopy na hřebeni od Javorového přes Ostrý až nad údolí Lomné. Momentálně tyto trasy upravovány nejsou.

„Pozitivní je skutečnost, že všichni chceme stejné a jsme ochotni před další sezonou spojit své síly a vynaložit maximální úsilí pro rozvoj lyžařské turistiky v naší oblasti," uvedl místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny, který je i náměstkem hejtmana pro školství a sport.

Podle něj je to téma, na které se v minulosti zapomnělo. „Nebyla obnovena technika, která již dosloužila, a chybí i nadšenci, kteří by trať upravovali. Kraj finančně mimo jiné přispívá na úpravu několika běžeckých tras z Mostů u Jablunkova a bude rád podporovat i stejnou aktivitu na Třinecku," říká Folwarczny.

Co je pro to třeba také udělat? Podle Iva Kalety, místostarosty Třince, nejen peníze, ale i nadšení a dovednosti lidí, kteří se o trasy mají starat.

„V prvé řadě je potřeba pořídit novou, menší rolbu. Ta klasická, s níž se upravují sjezdovky, není na toto vhodná, neprojela by všemi úseky. Pak je potřeba školený personál, protože ovládání této techniky vyžaduje specifické dovednosti," přiblížil Ivo Kaleta.

Úprava tras by se týkala asi 25 kilometrů. „Ideální by bylo, kdyby trasa tvořila okruh. Jenže nevede všude jen po hřebeni, ale také lesem, kde jsou specifické podmínky. Při vydatném sněžení tam padají do cesty stromy, proto je třeba speciální techniku i zkušené lidi," říká Kaleta.

Zástupci všech stran si rozdělili úkoly a podle potřeby budou postup konzultovat. „Budeme na tom dál pracovat tak, abychom se stihli dobře připravit už teď na další sezonu," řekl Petr Kolčárek, výkonný tajemník regionální rady.