Pondělní jednání zastupitelstva přineslo řadu překvapení. Nejprve většina zastupitelů schválila nové body jednání, které mohly vést k odvolání vedení města. Nakonec se o nich ale nejednalo – jakmile po řadě obstrukcí mohly přijít na řadu, větší část zastupitelů odešla ze sálu a primátor zasedání rozpustil.

Přečtěte si také: Zasedání frýdecko-místeckých zastupitelů se zvrhlo ve frašku, někteří utekli

Dva zastupitelé z KSČM, kteří měli svými hlasy přispět k „převratu", si totiž své rozhodnutí z neznámých důvodů rozmysleli.

Překotný vývoj začal už před samotným jednáním. Hnutí Naše Město F-M vypovědělo sociálním demokratům koaliční smlouvu.

Náměstek: Nahromaděné problémy

„Byly tam delší dobu nahromaděné problémy, které se neřešily. Špatná komunikace," odůvodnil vypovězení smlouvy náměstek za Naše Město Jiří Kajzar. Jako jeden z problémů uvedl „tlak na dopravní propojení obchodního centra Frýda".

Jedná se o dlouhodobější neshody mezi obchodním centrem a městem, které symbolizuje nefungující zastávka poblíž haly Polárky.

„Do voleb jsme nešli kvůli podpoře obchodních center, která ničí historická centra měst," dodal náměstek.

Hned po zahájení pondělního zasedání klub ANO předložil mimořádné body jednání, které obsahovaly odvolání a volbu primátora, náměstků nebo třeba radních. Pro zařazení bodů do programu se vyslovili členové klubů ANO, Našeho města a dva komunisté.

Primátor: Neférový krok

Primátor Michal Pobucký později označil krok Našeho města za neférový.

„Mě mrzí ten přístup – protože pokud si vzpomenete na dobu v roce 2015, kdy sociální demokracie vypověděla koaliční smlouvu hnutí ANO, tak my jsme ji vypověděli v lednu, a zhruba za měsíc, probíhalo zastupitelstvo, kde se prováděly změny. Byl tam několikatýdenní blok, kdy všechny strany jednaly se všemi – a opravdu všechny," uvedl Pobucký, který ještě během jednání napsal na Facebook, že „puče nemají jen v Turecku."

Co k jednání a dalšímu vývoji řekli politici dále?
To se dočtete už zítra - ve středečním vydání Frýdecko-místeckého a Třineckého deníku.