Davy lidí, vynikající zábava a noční ohňostroj, který byl vidět široko daleko. Tak to o víkendu vypadalo na Javorovém vrchu u Třince, kde slavila své významné kulatiny tamní turistická chata.

Návštěvníky Těšínských Beskyd chata vítá už 120 let, přičemž v posledních letech se stává vyhledávaným cílem rodinných výletů i nadšených sportovců všech generací.

Chata na Javorovém oslavila 120 let. Na příchozí čekala dvě překvapení, mimo jiné byla odhalena originální kovová plastika v podobě odlitku dlaně, které se mohou příchozí po výšlapu na dominantu Třinecka dotknout pro štěstí.

Na Javorový vrch dorazila řada turistů, kteří si za krásného slunečného počasí mohli vychutnávat příjemnou atmosféru, k dobré náladě přispěly kapely Blaf, Ferbant, UTB, Companieros i The Cover Acoustic.

Na příchozí čekala dvě překvapení. „K oslavám patří samozřejmě i dárky, proto jsme se společně s nájemcem chaty rozhodli obdarovat turisty stylovými dřevěnými stoly a lavicemi, aby si měli po výšlapu kde odpočinout a příjemně posedět. Nejmenší návštěvníci dostali několik nových herních prvků, a tak věříme, že se bude nové vybavení líbit," uvedla starostka Třince Věra Palkovská. Společně s personálním ředitelem Třineckých železáren Ivem Žižkou v rámci oslav odhalila také originální kovovou plastiku v podobě odlitku dlaně, které se mohou příchozí po výšlapu na dominantu Třinecka dotknout pro štěstí.

„Na Javorový míří stále více lidí pěšky, na kole či na běžkách, a chtěli jsme vytvořit symbolické místo, cíl jejich cesty, na který by si mohli po zdolání vrchu sáhnout pro štěstí. Kdo tam ruku nepřiloží, jako by na Javorovém nebyl," prohlásila starostka. V interiéru chaty si lidé mohli prohlédnout výstavu z historie chaty a Horské služby.

Útulnu na Malém Javorovém otevřela těšínská sekce německého turistického spolku Beskidenverein 23. května 1895 a nad spolkem převzal patronát arcivévoda Bedřich Habsburský, po němž byla tato první turistická útulna v Těšínských Beskydech také pojmenována – Erzherzog Friedrich Schutzhaus (Útulna arcivévody Bedřicha).

Od samotného počátku se na chatě počítalo s celoročním provozem a přes mnohé stavební změny se jedná o nejstarší stojící turistickou chatu v Beskydech na území frýdecko-místeckého okresu.

V historii přivítala řadu významných hostů – například v roce 1912 útulnu navštívil T. G. Masaryk s dcerou Alicí, v roce 1915 to byl i poslední rakouský císař Karel I.