„V tuto chvíli je zamítnutí umístění stavby obalovny asfaltových směsí a betonárny pravomocné, věc je tedy uzavřena a občané okolních obcí můžou být ohledně tohoto záměru klidní," ujistil včera advokát Jiří Kubala, který v řízení zastupuje obce Staříč, Fryčovice, Hukvaldy a některé odpůrce stavby. Doplnil, že důvody, proč investor nepodal odvolání, mu nejsou známy. „Osobně jsem přesvědčen, že vyhodnotili své šance na úspěch jako minimální. Nyní budeme čekat, s jakým záměrem investor přijde, případně zda pozemek prodá. Předpokládám, že místo bude nějakým podnikatelským způsobem využito nyní jde o to, aby to byl záměr, který nebude lokalitu poškozovat," uvedl advokát.

Podle informací Deníku by mělo dojít k prodeji pozemku, na kterém si investor továrnu na asfalt a betonárnu s recyklační linkou přál mít.

Celý proces začal úpravou územního plánu, který před několika lety změnil původní využití vojenského prostoru na lehkou průmyslovou výrobu. Původně to měla být takzvaná relaxační a oddechová zóna.

Se zpožděním se pak lidé, kteří si stěžovali na neinformovanost, dozvěděli o záměru investora vybudovat obalovnu.

V únoru letošního roku krajský úřad zrušil územní rozhodnutí stavebního úřadu a vrátil celou věc k novému projednání. O pět měsíců později stavební úřad rozhodl, že výstavba obalovny asfaltových směsí ani výstavba betonárny není v souladu s územním plánem města, protože navržené provozy neodpovídají svým charakterem lehkému průmyslu. Investor se ale ještě mohl odvolat, čehož nakonec nevyužil.

Proti stavbě se před časem zdvihla vlna nevole. Lidé z okolí podepisovali protestní petici, ve které se obávají zvýšení hlučnosti, zápachu i prašnosti. „Vždycky z toho bude nějaký zápach. Jsme navíc poměrně silně postiženi průmyslovou zónou," upozornil dříve předseda chlebovického osadního výboru Ivan Pavlas a zmínil také hluk z nedaleké dálnice.

Odpůrci stavby se posléze výrazněji zapojili i do samotného územního řízení. Proti obalovně se vyslovila i frýdecko-místecká radnice. Město už dříve označilo celý projekt obalovny za „pirátský", protože nebyl otevřeně komunikován, ale záměrně zamlžován. Vedení radnice poukazovalo na to, že záměrem by došlo k nadměrnému zvýšení prašnosti, hlučnosti a zápachů z asfaltovny v Chlebovicích. Dodnes navíc není dořešeno odhlučnění vzniklé rychlostní komunikace.