VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jen hbité ruce nestačí, ví barman z Milíkova

Nýdek, Milíkov – Na víkendovém nýdeckém Bierfestu se objevil i Milan Tomiczek. Pětadvacetiletý muž z Milíkova na Třinecku, jenž patří mezi špičkové české barmany, v jednom ze stánků zájemcům připravoval různé druhy nápojů.

21.7.2010
SDÍLEJ:

Barman Milan Tomiczek předváděl své umění během nýdeckého Bierfestu. Muž z Milíkova se svému koníčku věnuje už osm let.Foto: Deník/Marek Cholewa

„Barmanství se věnuji osm let. Viděl jsem to na jedné soutěži a zalíbilo se mi to natolik, že jsem sekl se školou,“ vyprávěl. „Dělal jsem automatizačního technika, ale přešel jsem na hotelovou školu,“ doplnil Milan Tomiczek s tím, že díky svému koníčku začal později studovat i tříletý obor kuchař-číšník.

„Trend je takový, že barmanství se dá svým způsobem spojit i s kuchyní,“ říká. V době, kdy začínal, nebyly k vidění žádné triky ani na internetu a barmani si hlídali i to, aby je nikdo příliš nefotil. „Měli to jako své know-how. Já jsem vlastně tři roky trénoval naprázdno, až poté jsem začal jezdit na soutěže a ukazoval jsem se i na plesech,“ vzpomíná Milan Tomiczek.

Barmani soutěží se ve dvou kategoriích – classic a flair. „Sbírají se body do Barmana roku, styl bodování je podobný jako ve formuli jedna. Čili barmani umístění do desátého místa dostávají body, a to od desíti do jedné,“ naznačil.

„Flair je volný styl barmanství, kde jde hlavně o to, aby barman předvedl co nejlepší a nejoriginálnější triky s lahvemi, měl by zaujmout publikum a během své ,show’ připravit i výborný míchaný nápoj,“ naznačil Milan Tomiczek, který pracuje v koktejlovém baru v Kopřivnici. Říká, že je to jeden z mála takových podniků v Moravskoslez­ském kraji.

Roky trénoval hodinu denně

První čtyři roky Tomiczek poctivě trénoval v průměru hodinu denně. I nyní, během přípravy na soutěž, jsou to někdy až dvě hodiny. „Když je člověk v práci, tak to někdy nevyjde. Ale když mám čas, tak vymýšlím novinky,“ pravil barman z Milíkova.

Má za sebou poměrně výrazné úspěchy. „Čeho si já vážím, tak v jednadvaceti letech se mi podařilo stát se v České republice „Barmanem roku“ v kategorii junior flair. Cením si i účasti na mezinárodní soutěži v bulharské Sofii, kde jsem ČR reprezentoval,“ vyjmenoval. Letos vyhrál například soutěž Pražská vodka cup v kategorii classic a podle dosud nasbíraných bodů by mezi českými barmany mohl skončit v první čtveřici. Právě kategorie classic ho baví čím dál víc.

Když učí zájemce, jak se dělá flair, prý ho někteří vyrovnají či dokonce překonávají. Milan Tomiczek ale ví, že opravdu dobrému barmanovi jen hbité ruce zdaleka nestačí. „Hodně mi pomáhá to, že dělám komisaře na barmanských soutěžích, lektora na barmanských kurzech a sám se zúčastňuji mnoha školení. Mladší barmani umějí lépe házet, ale to není všechno. Rozhodí pět lahví, ale na choreografii a složení nápoje příliš nedbají. Jde o to, zajímat se o alkohol, suroviny, a co s čím smíchat,“ konstatoval.

Autor: Marek Cholewa

21.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oprava horkovodu v ulicích Vrchlického, Fibichova a ČSA ve Frýdku-Místku.
6

Práce na opravě horkovodu jsou v plném proudu

Horka lákají k vodě. Na Barboře je hezky...
18

Silné bouřky dorazí po poledni do Čech, později na Moravu

Lašskou chalupu kontrolovali hygienici, absolutně neprošla

O tom, že i v lukrativní destinaci mohou servírovat plesnivé, prošlé a zkažené jídlo, se hygienici přesvědčili v Kunčicích pod Ondřejníkem, kde si za cíl kontroly vytyčili stylový penzion s restaurací Lašská chalupa.

Policie žádá o pomoc při zjišťování okolností dopravní nehody

Ujetí z místa nehody je častým prohřeškem řidičů motorových vozidel. Strach z toho, co se bude dít a nezodpovědnost jsou hlavními faktory, kvůli kterým řidiči raději z místa nehody ujedou.

Řidiči nákladních vozidel nepohrdli před jízdou alkoholem

Další případy, kdy řidiči nerespektovali zákon a usedli za volant pod vlivem návykových látek, museli řešit policisté.

Čekání na doklady? I několik hodin

V letním období si lidé vyřizují doklady kvůli dovoleným, což zvyšuje čekací dobu u přepážek. Nejbližší termín pro objednání předem je až v září.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení