O umístění svých ratolestí do jeslí mají rodiče ve Frýdku-Místku zájem. Kapacita zařízení, která čítá 54 míst, je naplněna. Jesle, které jsou městským zařízením, v minulých měsících úspěšně prošly dobrovolným auditem kvality péče o děti v dětské skupině. Osvědčení získaly jako první v republice.

„Tohoto ocenění si velmi vážíme. Do budoucna je pro náš celý pracovní tým motivačním závazkem vůči všem rodičům s dětmi od jednoho do tří let věku, kteří budou mít zájem naše služby nadále využívat," řekla ředitelka jeslí Dagmar Zemanová. Jesle, které fungují už čtyřicet let, sídlí v klidové čtvrti Kolaříkova sídliště. Organizace poskytuje službu hlídání a péče o dítě v dětské skupině, aby se mohli rodiče zapojit do pracovního procesu. Cílem je umožnit rodičům lepší slučitelnost jejich rodičovství a profesní role v případě, že nechtějí rezignovat ani na své rodičovství, ani na svou profesi. Jesle loni v září získaly oprávnění Ministerstva práce a sociálních věcí užívat označení dětská skupina.

Peníze na provoz putují od rodičů a z městské kasy. Rodiče dětí se stálou pravidelnou docházkou platí příspěvek 120 korun na provozní náklady na jeden provozní den, k tomu ještě náklady na stravování ve výši 38 korun denně a pětisetkorunový měsíční paušální poplatek, za což loni jesle inkasovaly dohromady zhruba 1,35 milionu korun. Zbytek doplácí město, například v letošním rozpočtu se počítá s částkou přibližně 4,7 milionu korun. V loňském roce se navíc uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce zahrady jeslí za 2,65 milionu korun. Přibyly například nové chodníky a zpevněné plochy a také nové herní prvky.