VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Radomír Michna zachraňuje historické dokumenty

Frýdek-Místek – Rozebrat starou archiválii, vyspravit samotnou knižní složku, sešít vše dohromady, připevnit knižní desku a závěrem ji potáhnout kůží – to vše svedou šikovné ruce Radomíra Michny.

7.8.2011
SDÍLEJ:

Radomír Michna.Foto: Ladislava Vavrošová

Tohoto vystudovaného historika a archiváře svedly cesty osudu do Státního okresního archivu v Místku.

„K historii jsem tíhl v podstatě odmalička. A když jsem se zde co by student na praxi zeptal po volném pracovním místě, bylo mi řečeno, že historika nehledají, ale otevírají konzervační dílnu. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit,“ popsal čtyřiatřicetiletý muž. Jeho počáteční archivářské kroky směřovaly dále do konzervační dílny Zemského archivu v Opavě, kde obkoukal a naučil se spoustu různých technik.

„Je to velice kreativní práce, ke které přistupuji pokaždé jinak. Každá archiválie je jiná, každá potřebuje jiný zásah a má své nároky. Cílem je to, aby se rozpadlé, zničené knihy vyspravily a zakonzervovaly a zůstaly tak zachovány pro další generace,“ vysvětlil Michna. Takto upravené například matriky využívají genealogové k sestavování rodokmenů.

Samotná úprava listu se provádí na podtlakovém přístroji, na který se položí.

„V nádobce se rozmíchá směs papíroviny, což je směs bavlněných a textilních vláken. Ta se nalévá na list, který je spodem vysušován a směs odsávána. Následuje lisování a úprava do knižního bloku,“ popsal ve stručnosti archivář. Dodal, že historik nikdy do knihy nesmí nic vepsat. „To by bylo jako kdybychom si vzali například vysvědčení a začali si tam dopisovat pěknější známky. To už by byl falzifikát,“ usmál se.

Veškeré opravy se provádí z přírodních materiálů a původní technologií, která se dříve používala. „Zajímavostí je to, že staré ruční papíry a pergameny jsou ve srovnání s moderním papírem daleko kvalitnější, vydrží déle a snesou více. Knihy, které tady momentálně mám a jsou čtyři sta let staré, tak bych rád viděl ty naše novodobé papíry, jak budou za několik staletí vypadat,“ řekl historik, který v současné době pracuje na digitalizaci archiválií a jejich zpřístupňování na internetu.

„Jsem sice v archivu, ale momentálně se již zabývám jinou prací. Zde se dostávám již minimálně a to z časových důvodů. Ideální by bylo, kdyby tady přišel vystudovaný konzervátor a využil by potencionál zdejší konzervační dílny,“ uzavřel s jistou nadějí v hlase Radomír Michna.

Autor: Ladislava Vavrošová

7.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Náročné podmínky letošní Gracie.

Lilo jako z konve, vyhrála Anouska Koster

Sesuv půdy vlivem vytrvalých dešťů u dálnice D48 směrem na Český Těšín.
AKTUALIZUJEME
70

Mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem voda poškodila dálnici

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Region - Podívejte se na miminka, která se narodila v posledních dnech na Frýdecko-Místecku a Třinecku.

Městu došla trpělivost, zavře problémovou ubytovnu v Místku

Frýdek-Místek - Obyvatelé města si budou moci oddechnout. A to převážně ti, kteří bydlí v lokalitě kolem areálu bývalých kasáren, kde musí denně řešit neukázněnost slabé sociální vrstvy bydlící v ubytovně s příznačným názvem Frýdek Místek. Ta má být totiž dle informací magistrátu po šesti letech provozu zrušena.

Starý klášter změní majitele. Zchátralý objekt potřebuje desítky milionů

Zastupitelé Jablunkova řešili osud zchátralého starého kláštera. Po diskusi hlasovali, zda klášter prodají, pro návrh zvedlo ruku třináct komunálních politiků. Tři byli naopak proti a jeden zastupitel nehlasoval vůbec.

Audit Deníku: Stavba „prodloužené Rudné" se komplikuje

/SERIÁL DENÍKU/ Komplikace kolem dostavby prodloužené Rudné, která by výrazně pomohla dopravě mezi Ostravou a Opavou, nadále pokračují. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies