Krmelín o víkendu oslaví 570 let

V rámci krmelínských oslav, kde letos slaví výročí 570 let od první písemné zmínky o obci, se uskuteční na krmelínském kopci Obecní slavnost. V neděli 7. května v 17 hodin budou pokládány věnce u pomníku padlých, následně účastníci položí kytice u lipové aleje právě na krmelínském kopci. Samotné zahájení slavnosti je naplánováno na 18. hodinu. Zábavu si nenechá ujít lašský král Zdeněk Viluš I. se svou skupinou, diskotéku připraví Roman Pastorek a vystoupí i skupina Hec. Organizátoři akce nachystají světelnou show, táborák a na závěr bude ve 22 hodin odpálen ohňostroj. Vstup je zdarma.

Frýdek-Místek: V parku bude festival plný jídla

Gurmán fest, první frýdecko-místecký festival dobrého jídla, pití a hudby, se bude konat zítra v sadech Bedřicha Smetany. Akce, na kterou se neplatí vstupné, vypukne v 10 hodin dopoledne.

Na pódiu se představí šéfkuchaři místních restaurací, kteří nechají nahlédnout publikum pod své pokličky a prozradí několik svých triků. Podle organizátorů nebudou scházet kvalitní víno, místní piva a spousta delikates.

Děti čeká řada zábavných soutěží. Otestují si i své kuchařské dovednosti při nakládání sýrů, které si pak budou moci odnést domů, připravuje se také malování na obličej. Dospělí mají možnost přihlásit se do pikantní soutěže. Tomáš Nový z Třince přijede prověřit chuťové buňky frýdecko-místeckých chilli nadšenců se svou ohnivou show.

Akci spolupořádá Kultura FM, chybět nebude ani několik hudebních vystoupení. Představí se taneční skupina Funky Beat, písničkář René Souček, rockoví experimentátoři Slepí křováci a swingová stálice Šuba Duba Band.

Festival zakončí kapela Fast Food Orchestra.

V Třinci vystoupí hvězdy hudebního nebe

Horkýže Slíže, David Koller, Sebastian a No Name. To jsou čtyři hlavní hudební hvězdy Hutnického dne, který v sobotu 6. května vypukne kolem nové třinecké Werk Areny. Celý program se letos přesouvá z původního areálu městských sportovišť v Lesní ulici. I v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na čtyři rozmanité scény. Hlavní scéna bude situována do nové haly, kde program ve 14.30 hodin odstartují slovenští No Name v čele s Igorem Timkem. Ve 20 hodin zazní hity Davida Kollera a ve 22.30 hodin jej na pódiu vystřídají punk-rockoví Horkýže Slíže. Radegast scéna na uzavřeném parkovišti před halou nabídne například vystoupení dua Těžkej Pokondr.

Pěvecké sdružení chystá koncert

Pěvecké sdružení Lašan Brušperk zve zájemce na jarní koncert, který se uskuteční v neděli na podloubí náměstí J. A. Komenského v Brušperku. Koncert vypukne v 16 hodin, diriguje Hana Rašková. 

Vyprávění na chatě Prašivá

Na chatě Prašivá ve Vyšních Lhotách se zítra koná beseda Pěšky mezi buddhisty a komunisty s cestovatelem Ladislavem Ziburou. Excentrický poutník povypráví o tom, jak se vydal do Himaláje a neprobádaných údolí čínských řek. Projekce o jeho 1500 kilometrů dlouhé pěší cestě je svědectvím o lehkosti a nadhledu, se kterým lze přistupovat k životu. Beseda začne v 19 hodin. 

Lesana Thea Sovjáková, Čeladná, nar. 29. 4., 48 cm, 2,84 kg, Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Z OKOLNÍCH OKRESŮ

Těrlicko: Májová regata na přehradě

Pro všechny velké i malé lodičky s plachtou a také pro nadšené diváky pořádá Klub jachting Těrlicko již zítra Májovou regatu závod plavidel s plachtami. Malý neformální závod při příležitosti zahájení jachtařské sezony odstartuje v sobotu 6. května ve 12 hodin před loděnicí jachtingového klubu na Těrlické přehradě.

Chotěbuz: Prohlídka vojenských opevnění

Za svobodu! Tak zní název nedělní akce Klubu vojenské historie Chotěbuz, který si při příležitosti 72. výročí konce 2. světové války připravil pro všechny zvědavce speciální prohlídku vojenského opevnění. Prohlídka zdejších tří plně vybavených bunkrů, které zrekonstruovali a proměnili v muzeum právě členové Klubu vojenské historie, se koná v neděli od 10 do 17 hodin. 

Ostrava: Den první pomoci a otevřené skleníky v zoo

V ostravské zoologické zahradě se v sobotu za pěkného počasí uskuteční od 9 do 15 hodin akce věnovaná zásadám první pomoci a bezpečnosti silničního provozu. Děti i dospělí si budou moci teoreticky osvěžit i prakticky vyzkoušet, jak ošetřit zraněného, ale také si například nechat změřit tlak nebo si zkusit, jak vidí alkoholem ovlivněný řidič.

Zoo o víkendu po zimní přestávce opět otevře také skleníky. „Ukázku tropů si mohou návštěvníci prohlédnout do konce října každý víkend pouze v doprovodu průvodce ve dvou časech od 11 nebo od 14 hodin. Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu průvodce vyzvedne. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupného do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na telefonním čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo při návštěvě areálu," zve zájemce pracovník dendrologického oddělení a jeden z průvodců David Kubala.

Český Těšín bude plný mažoretek

Už v sobotu zaplní Český Těšín stovky mažoretek z tuzemska i zahraničí. V sobotu 6. května se v KaSS Střelnice bude konat soutěžní přehlídka mažoretek skupin i jednotlivců. Na celou soutěž dohlíží odborná porota, která v každé kategorii vybírá a oceňuje nejlepší jednotlivce nebo soubory. Soutěž pořádá zájmový kroužek mažoretek „Srdíčko" pod vedením Kateřiny Kubíčkové ve spolupráci s Kulturním a společenským střediskem Střelnice.

Janáčkova filharmonie doprovodí třísethlavý sbor 

Ojedinělý zážitek přichystali na prodloužený víkend členové spolku Sdružení přátel sboru Ondrášek a Základní umělecká škola Nový Jičín.

V rámci Svatováclavského hudebního festivalu přichystali slavnostní koncert k 50 letům existence novojičínského sboru. Koncert se uskuteční v neděli od 17 hodin v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách a o den později v Beskydském divadle Nový Jičín od 15 hodin. 

Na koncertu zazní úchvatné protiválečné dílo Karla Jenkinse The Armed Man A Mass For Peace. Sboru Ondrášek pomohou se zpíváním přizvané sbory Motýli ze Šumperka, Medvíďata z Českého Krumlova, Kvítek z Dačic a Chlapi ze Sušice. Tento téměř třísethlavý sbor doprovodí Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením dirigenta Jakuba Kleckera se sólistkou Evou Dřízgovou-Jirušovou.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Tradiční bitva v Kuníně se nekoná
Tradiční zámecká bitva v Kuníně se letos konat nebude. Důvodem je špatné počasí které zepříčinilo podmáčení půdy. Akce se měla v zámeckém parku konat již zítra odpoledne. Letošní název bitvy zněl Kletba čarodějky a prokletý poklad a byla rozdělena do dvou částí. A protože se oblíbené kulturní podívané účastní pravidelně velký počet vystupujících, je organizačně nemožné najít ještě v tomto roce náhradní termín. Příští rok tak snad bude počasí k organizátorům i fanouškům historie přívětivější.

V Místku začala sezona farmářských trhů.
Farmářských trhů se EET prozatím nedotklo