Na hradě budou čarodějnice i šermíři

Lidé se můžou v sobotu podívat na čarodějnice na hukvaldském hradě. Chybět nebude skupina historického šermu i s čarodějnicí. Po celou dobu konání události budou připraveny ukázky zbraní a zbroje, které si budou moci zájemci vyzkoušet. V závěru dne je na programu vyhlášení „nejhezčí" čarodějnice hradu Hukvaldy. V neděli se pak na hradě uskuteční májové setkání šermířů.

V Třinci bude Hutnický den

Rozmanitý program nabídne letošní Hutnický den v Třinci, který se uskuteční zítra. Na několika hudebních scénách si na své přijdou fanoušci rockové muziky, dechovky i popu. Program se letos rozšířil až k nové Werk Areně, kde na milovníky motorismu čeká už od oběda unikátní přehlídka historických vozidel, a to jak autobusů, tak Fiatů, motocyklů i Mustangů a amerických značek. Děti si užijí projížďku autovláčkem kolem nové haly, tatínkové si zatím mohou montovat motoristické součástky nebo poslouchat písničky kapely Blaf a dalších hudebníků. Mezitím na tradiční hudební scéně U lesa začne koncert skupin Nebe, Kristíny, Radima Hladíka a Blue Effectu, Waldy Gangu a večer to na mixu rozparádí DJ LOWA.

Tribuna u městského stadionu bude patřit Michalu Nesvadbovi, muzikálové muzice s Romanem Vojtkem, Anderovi z Košic a Věře Špinarové. Mistři freestylu ukáží své umění na koloběžkách, skateboardu a BMX ve staré Werk Areně. V hale STaRS je vyhrazen program pro posluchače lidových písniček Šlágr scény, kde vystoupí Franta Uher, Veselá Trojka, Duo Jamaha a další a večer pak zábava s Kollárovci. Nebudou chybět kolotoče a další atrakce.

Padesátikorunové vstupné platí na všechny akce, děti do 140 centimetrů výšky mají vstup zadarmo. Celý výtěžek vstupného se použije pro Dobročinný fond, takže padesátikorunou mohou lidé přispět na rozvoj regionálních aktivit neziskových organizací.

V Polárce to bude mňoukat

Ve sportovní hale Polárka ve Frýdku-Místku se zítra koná mezinárodní výstava ušlechtilých koček, a to za účasti českých i zahraničních vystavovatelů a posuzovatelů. V moderních prostorách haly bude k vidění přes 150 koček nejrůznějších plemen, od těch nejmenších siamských i bezsrstých až po ty největší mainské mývalí a norské lesní kočky. Akce potrvá od 9 do 17 hodin, v 16 hodin je na programu soutěž o nejlepší kočky výstavy.

Výstava představí život vyder

Jak žijí vydry? Na tuto otázku mohou získat odpověď návštěvníci výstavy s ná- zvem Čus vydrus! Dvě naučné expozice Muzeu Beskyd zapůjčil Český nadační fond pro vydru. Akce podle informací pořadatelů formou vtipných komiksů představí život vyder a dalších obyvatel vod. „Panely vytvořili členové oddílu MOP Volavky Třeboň. Díky jejich osobitému humoru vzniklo neobvyklé a zejména pro mladou generaci srozumitelné dílo," uvedla Dominika Grygarová z Muzea Beskyd. Druhá z výstav – Tajemná dáma vod a mokřadů… vydra říční – se věnuje biologii, chování, rozšíření i problematice ochrany vyder. Výstava potrvá do 8. květnaz výstav – Tajemná dáma vod a mokřadů… vydra říční – se věnuje biologii, chování, rozšíření i problematice ochrany vyder. Výstava potrvá do 8. května.

Vítání ptačího zpěvu je v neděli

Vítání ptačího zpěvu připravují pro veřejnost ornitologové v Jablunkově. Akce probíhá každoročně na desítkách míst v České republice a účastní se jí stovky zájemců z řad veřejnosti. Vycházka v Jablunkově se bude konat v neděli 1. května. Sraz účastníků je v 8 hodin na vrátnici v sanatoriu, trasa měří zhruba jeden kilometr.

Protáhněte se v Lanovém centru

Posledním dubnovým dnem zahájí lanové centrum Vanaivan na Komenského 1520 v Kopřivnici novou sezonu. Od 14 hodin se mohou nejen děti těšit na různé pohybové aktivity, hry a soutěžení. „Přijďte si protáhnout tělo a pobavit se do areálu zdraví," láká za pořadatele Skautské středisko Kopřivnice. Vstup do lanového centra bude možný spodní branou, a to za vstupné v podobě buchty, koláče či jiné pochutiny.

Na hradě se to bude hemžit čarodějnicemi

Na nádvoří Slezskoostravského hradu v Ostravě se zítra uskuteční akce s názvem Filipojakubská noc aneb Pálení čarodějnic. Návštěvníci se mohou těšit na rej čarodějnic, různé čarodějnické disciplíny, ohňové a šermířské představení, čarodějnickou diskotéku a spoustu další zábavy. Zájemci si se navíc mohou zúčastnit soutěže „O nejkrásnější, nejmladší a nejstarší čarodějnici". Pro děti budou připraveny hry, soutěže, čarodějnický pětiboj a malování na obličej. Akce začne v 17 hodin. Hrad bude pro návštěvníky otevřen do 12 hodin a pak až od 16 do 22 hodin.