Na novou školku se můžou těšit například lidé v Sedlištích. Plánované celkové náklady projektu jsou 24,6 milionu korun, což by obecní rozpočet utáhl jen stěží. Obci se ale na výstavbu podařilo získat evropskou i krajskou dotaci, takže podíl obce by měl být ve výsledku mizivý. „Maximální výše této evropské dotace je 22,1 milionu korun,“ upřesnil starosta Jaromír Krejčok. Největší část výstavby nové mateřské školy připadá na prázdniny.

Zelenou při schvalování dotací dostal i dvaatřicetimilionový projekt nadstavby a rekonstrukce mateřské školy Bezručova v Jablunkově. V nadstavbě nad kuchyní vznikne jedna třída se šatnou, ložnicí, denní místností, sociálním zařízením a veškerým vybavením. Předškoláci zde budou mít prostor pro tělesnou výchovu, technickou místnost a dvě dílničky pro polytechnické vzdělávání. Kompletní rekonstrukcí projde i zbytek budovy. Objekt, který se stane díky rampám a výtahu bezbariérovým, tvoří celkem tři celky, z nichž je jeden jednopodlažní, zbylé dva jsou dvoupodlažní. Plánovaným záměrem přibude u jednopodlažní části objektu druhé patro.

V Bystřici na Třinecku se rozhodli potřebné navýšení kapacity školky pojmout netradičně. Mateřinku vybudují jako modulární stavbu na volném pozemku v areálu školy. Výhodou modulárních staveb je v průměru o třicet procent nižší cena i rychlost výstavby, na ocelovou konstrukci kontejnerové stavby se totiž navěšují předem vyrobené stěny.

Ilustrační foto.
Rodiče chtějí jinou školu

Kapacitu frýdlantské školky v Janáčkově ulici rozšíří přístavba o dvě nové třídy po 25 dětech. Podle smlouvy o dílo mají stavební práce vyjít celkově na téměř 17 milionů korun, pomůže také dotace. Stavební ruch se školce nevyhnul už v loňském roce. Město investovalo téměř pět milionů korun do zateplení pláště a střechy.