Přestupce totiž informují pomocí samolepek a kartiček. „Kartičky používáme od loňského dubna. Vedlo nás k tomu několik důvodů. Botičky jsou nejen finančně nákladné, ale jsou s nimi i problémy s převozem, váhou, uskladněním a samotným nasazením, jelikož na některé značky a typy nových vozidel šly hodně špatně nainstalovat. A to už vůbec nemluvím o tom, že kolegové kvůli celému procesu zbytečně zabili drahocenný čas, který mohli věnovat daleko závažnějším případům," porovnával šéf třineckých strážníků Josef Kužma, podle něhož navíc špatně zaparkované vozidlo s botičkou bránilo ostatním v průjezdu až do příjezdu hlídky, která mechanickou zábranu odstranila.

„Ušetřili jsme tím strašně moc času, všechno se nám zrychlilo," ocenil Josef Kužma, podle něhož kartička s upozorněním umožňuje, aby řidič mohl z místa odjet a neblokoval silnici. „A jelikož policisté všechno patřičně zdokumentují a nafotí, nemůže se nikdo vymlouvat, že na místě vůbec nebyl," dodal Kužma. A jak taková kartička s upozorněním vlastně vypadá? „Jedná se o cedulky, které jsou zatavené ve fólii. Připevněny jsou stahovacím plastovým páskem, který se musí odstřihnout. Policisté je záměrně umisťují na zrcátka a na kliky, aby je řidiči nemohli přehlédnout. Za stěrače je raději nedáváme. Z textu se hříšníci dozvědí, že se mají kvůli dořešení dostavit na služebnu. Ze strany veřejnosti máme na to prakticky jen samé pozitivní ohlasy. Represi jsme totiž nahradili mírumilovnějším způsobem," řekl Kužma s tím, že od zavedení novinky do konce roku 2015 takto vyřešili už 950 případů.

Třinečtí strážníci se ovšem botiček úplně nezbavili. „Používáme je už jenom u zahraničních řidičů. A to z toho důvodu, že by jinak vymahatelnost byla mnohem obtížnější," řekl Josef Kužma. Velitel Městské policie Jablunkov Pavel Kufa Deníku včera řekl, že s botičkami skoncovali už mnohem dříve. „Pokud si dobře vzpomínám, bude to už nejméně deset let. Jen místo kartiček používáme nálepky, které lepíme na přední skla a boční okna. Protože i během jediného dne řešíme až deset případů, které se týkají špatného parkování, je to i pro nás daleko vhodnější a rychlejší způsob, jak řidiče o jejich prohřešcích informovat. Pokud se nejedná o známé firmy, které parkují, kde se jim právě zamane, můžeme to vyřešit i domluvou. Jinak se u nás pokuty pohybují do tří stovek korun," uzavřel Pavel Kufa.