Tradiční přivítání chlebem se solí čekalo ve středu dopoledne na Václava Klause před Obecním domem v Opavě.

„Máte tady poctivý slezský chléb,“ reagoval prezident, který se pak setkal s vedením města a následně se přesunul za studenty Slezské univerzity, kde ho čekal až po okraj plný přednáškový sál.

Na oběd se prezident přesunul do ostravského hotelu Imperial, kde se setkal s představiteli Národního strojírenského klastru v čele s Janem Světlíkem, který Klausovi předal jako dar unikátní sklenice a číší, jejichž dna byla udělána jako do sebe zapadající ozubená kola.

„K obědu podáváme dvojitý vývar z hovězí oháňky se zeleninovou sedlinou, jako hlavní chod bude bio kuřátko pečené na másle s bylinkami a pak přijde na řadu dezert v podobě smažené hrušky s brusinkovou omáčkou,“ přiblížil menu pro hlavu státu šéf Imperialu Michael Seifert.

Místo odpolední siesty pak na Václava Klause čekala druhá přednáška, tentokrát se studenty Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské–Technické univerzity Ostrava (VŠB–TUO).

„Trápí mě, že se Evropa nevyvíjí dobře. Mám strach, že se dostala do slepé uličky a nechce to vidět. Nafoukanost Evropy a pocit, že je pupkem světa, je přitom dávno neoprávněný. Jediná cesta ze slepé uličky je ta zpátky,“ řekl budoucím ekonomům.

Více se o návštěvě prezidenta v Ostravě a Opavě dočtete ve čtvrtečnímtištěném vydání Deníku.

MARTIN PLEVA
TOMÁŠ PUSTKA