Letos se tam zpívalo už šestým rokem, stejně jako v předchozích letech dorazily na náměstí stovky lidí. Pětice vybraných koled, jež se zpívaly na všech místech, které se do akce zapojily, zazněla v okouzlujícím podání smíšeného pěveckého komorního sboru Catena musica z Frýdku-Místku.

A nebylo to vše – kromě přídavku v podobě vánoční písně Vánoce, Vánoce přicházejí potěšili členové sboru návštěvníky v druhé části vystoupení také sadou dalších písní.

Tradice zpívání vánočních písní se drží také v Třinci. Před Kulturním centrem Trisia vystoupil Štývarův dětský sbor, aby zazpíval pět předem daných koled. Poslechnout si je přišlo na sto návštěvníků, kteří si u známých písní vychutnávali svařené víno, punč i místní speciality. Ten den napadl i sníh, proto byla atmosféra dokonalá.

„Tyto koledy zpíváme na náměstí Svobody každým rokem. Publikum je úžasné,“ řekla vedoucí Štývarova dětského sboru Alena Kostková.

Sbor má padesátiletou tradici. Jeho členové, kterým je mezi 11 až 17 lety, natočili písně například v Českém rozhlase Ostrava, každoročně se také účastní mnohých soutěží u nás i v zahraničí, odkud si přiváží vysoká ocenění. V příštím roce se chystají například na Sardinii.

Do akce Česko zpívá koledy se zapojili i na několika dalších místech, například ve Lhotce pod Ondřejníkem nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde na tamní náměstí dorazilo zhruba 350 lidí. Velký zájem o zpívání koled byl také v Dobraticích, kde akci pojali jako předvánoční setkání spojené s rozsvícením vánočního stromu.

Velký zájem o zpívání koled byl v Dobraticích.Zdroj: Karel MoškořVelký zájem o zpívání koled byl v Dobraticích.Autor: Karel Moškoř

Po letech zpívání před základní školou se letos poprvé sešli lidé na náměstíčku před budovou obecního úřadu. Odhadem jich dorazilo na pět set. Vydatnou pomoc mají občané v tom, že jim koledy už tradičně zpívají děti z MŠ a ZŠ Dobratice, doplněné chrámovým sborem Filia.

Další vydařený ročník tak je za námi, Deník proto srdečně děkuje všem interpretům, organizátorům i návštěvníkům, kteří si společně přišli zazpívat.

Podívejte se také, jak vypadalo zpívání koled na dalších místech v kraji:

Ostrava

Havířov

Novojičínsko

Z Valašského muzea v přírodě v Rožnově vzniklo po podpisu zřizovací listiny 12. prosince 2018 Národní muzeum v přírodě. Dokumenty stvrdili podpisy Naďa Goryczková, ministr kultury Antonín Staněk a Jindřich Ondruš.
Z rožnovského skanzenu je Národní muzeum v přírodě