VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Mladí kuchaři vařili netradičně v kotlících

Košařiska /AKTUALIZOVÁNO/ – Rekreační středisko Pasieczki v Košařiskách hostilo v sobotu kulinářskou soutěž Beskydské kotlíky. Utkala se dvoučlenná družstva kuchařů gastronomických škol.

15.5.2011
SDÍLEJ:

Rekreační středisko Pasieczki v Košařiskách hostilo v sobotu kulinářskou soutěž Beskydské kotlíky. Utkala se dvoučlenná družstva kuchařů gastronomických škol.Foto: Deník/Tomáš Machálek

Tato soutěž má navázat na tradici vaření v kotlících v Beskydech. „Tak to kdysi na salaších chodívalo, jiné možnosti nebyly. Tomu odpovídá i místo, kde soutěž probíhá, středisko Pasieczki leží sedm set metrů nad mořem, v okolí se pasou ovce,“ řekl Henryk Cieslar z rekreačního střediska Pasieczki v Košařiskách.

Soutěžící mají při vaření volnou ruku. „Podmínkou je vaření v kotlíku, ale jídlo by mělo mít návaznost na zdejší region. Pak se hodnotí i technická a chuťová stránka výsledku,“ doplnil Cieslar s tím, že letošní ročník navštívili i vzácní hosté, například ředitel Těšínského divadla. „Tito hosté vařili VIP guláš. Na něj se prodávaly cihličky na charitu. Cena porce byla lidová, padesát korun. Přítomní tak měli možnost přispět i na dobrou věc,“ doplnil Cieslar.

Mezi soutěžícími byl také Matěj Kuba ze SOŠ A SOU Jablunkov. „Se spolužákem budeme vařit krůtí stehno na červeném víně, s bylinkami a petrželovými noky. Na tuto soutěž jsme se nijak speciálně nepřipravovali, protože na podobných jsme už byli,“ prozradil ještě před začátkem Kuba.

„Ale na přírodním ohni budeme soutěžit prvně. Však nějaké zkušenosti už mám, doma jsem například vařil guláše a podobně. Přírodní oheň není ale ono, plotny jsou plotny. Oheň musíte stále udržovat,“ vysvětlil Kuba, který na ohni dělá nejraději guláš, však speciální recept nemá. „Učím se kuchařem, vaření mě chytilo asi ve dvanácti, kdy jsem začal pomáhat mamce a táhlo mě to do kuchyně. Při vaření mám rád improvizaci a hodně mi chutná čínská kuchyně,“ řekl Kuba.

Soukromou střední školu z Třince – Kanady reprezentovali Marek Macura a Miroslav Švára. „Vaříme horalskou polévku, základem je vepřová plec. Samozřejmě nechybí polévkové koření, zelenina a další věci.

Na otevřeném ohni je jiné vaření, však trénovali jsme, tak uvidíme, jak to dopadne,“ prozradil během vaření Marek Macura. „Já jsem už nějaké soutěže absolvoval, například v hotelu Grůň v Mostech u Jablunkova,“ doplnil své zkušenosti se soutěžemi Miroslav Švára. „Podobná klání mám rád, jsem soutěživý typ,“ doplnil Švára s tím, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Odborná porota nakonec vyhlásila celkového vítěze, kterým se stal jeden z polských týmů. Třinecká škola skončila druhá, jablunkovští se radují z bronzu.

Autor: Tomáš Machálek

15.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AN 124 Ruslan nad Havířovem.
24

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

Ilustrační foto.

Oprava horkovodu dočasně zruší autobusové zastávky v Místku

Nový volnočasový areál by měl sloužit všem generacím

U řeky Ostravice ve Frýdku-Místku by mohl přibýt areál pro volnočasové aktivity. Magistrát počítá s tím, že by měl vyrůst v ulici 28. října poblíž restaurace Golf.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Například na frekventované trase Praha - Ostrava trvala téměř celou druhou polovinu 20. století cesta až šest hodin. Dnes jsou to pouhé tři hodiny a cesta je mnohdy díky servisu jednotlivých dopravců a moderním vozům spíše relaxem.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Dolní Lomná - Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Při Beskydských rekordech se štafetově pila limonáda

Pokus o další zápis Frýdku-Místku do České knihy rekordů se vydařil. Návštěvníci frýdeckého náměstí se při sobotních Beskydských rekordech, které byly spojeny s gastrofestivalem, zapojili do štafetového pití limonády Koňakola od pivovaru Koníček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení