„Na kosení trávy jsme vždy využívali lidi z úřadu práce. V dnešní době je tomu úplně jinak – nejsou prostě lidi. Situaci řešíme tak, že jsme zvýšili počet stálých zaměstnanců při údržbě obce a rovněž, kdy je kosení nejvíc, zaměstnáváme brigádníky na dohodu,“ řekl starosta Nýdku Jan Konečný.

Podobně v tomto směru na tom jsou v Hrádku.

„Brigádníky využíváme – dva důchodce na dohodu o provedení práce a studenty během prázdnin. Pracovníky veřejně prospěšných prací jsme vždy potřebovali čtyři. Letos poprvé úřad práce nedodal nikoho. Problém to je čím dál větší. Obec už raději přijala dalšího člověka do hlavního pracovního poměru,“ prozradil starosta Hrádku Robert Borski.

Podle něj se obec stará celkem o 7 hektarů veřejného prostranství, přičemž nejexponovanější parčík kosí i 13krát ročně.

„Pak máme aleje dobra a života, které je třeba udržovat, dva přírodní areály s hřišti, zahradu centra volného času, školní pozemky. Další louky a pastviny obec pronajala,“ vypočetl Borski.

Areál Slezanu v Raškovicích možná bude mít nového majitele.
Areál Slezanu v Raškovicích je na prodej

Ve Vendryni mají na údržbu travnatých ploch vlastní zaměstnance.

„Ale přes prázdniny k sekačkám využíváme i brigádníky. Na údržbu keřů a stromů kolem komunikací rovněž využíváme brigádníky, pracují s ručními nůžkami a pilkami,“ nastínil místostarosta Vendryně Milan Zakřevský, který si jejich práci pochvaluje.

„Byla doba, co jsme museli zaměstnávat i lidi z úřadu práce. Byli to převážně dlouhodobě nezaměstnaní, a to byl právě problém. Do práce přišli pod vlivem, nebo nepřišli vůbec, nebo se pod vliv byli schopni dostat v průběhu práce. Zapomínali, kde mají stroje, ztrácel se benzin, mnohdy i s kanystry. Nebyla vykonaná daná práce, úsek. Nebyla šance všechno uhlídat, to by člověk při nich musel stát pořád. Co se týče brigádníků, zájem je vždy dostačující a zkušenosti s nimi? Váží si práce a vydělané koruny. Hodnocení na výbornou,“ vysvětlil na závěr Zakřevský.

Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku.
Kam k vodě? V přehradě Baška se kvalita vody prudce zhoršila