VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stovky lidí se přes léto nakazilo zkaženým jídlem

Frýdek-Místku – Dvě třetiny stravovacích provozů na koupalištích letos nesplňovalo hygienické požadavky, skoro šestnáct set lidí přes prázdniny v kraji onemocnělo nákazami z potravin.

4.10.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Pavel Sonnek

Výsledky, ke kterým došli krajští hygienici, jsou přinejmenším zarážející. Ze 118 kontrol, které během léta provedli na koupacích místech a koupalištích na území Moravskoslezského kraje, zjistili na 80 místech závady. Výsledky jsou o to závažnější, že stravovací zařízení na koupalištích jsou často využívána dětmi a stravuje se tu velký počet zákazníků.

„Bohužel ne ve všech zařízeních bylo vše v pořádku, závady byly zjištěny ve dvou třetinách z celkového počtu kontrolovaných provozoven. Za zjištěné závady byly uloženy v 61 případech peněžité postihy, ve dvou případech bude uložena pokuta ve správním řízení a v jednom případě, kdy bylo bezprostředně ohroženo zdraví zákazníků, byl na místě vydán zákaz provozu,“ shrnula situaci ředitelka ostravské krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Těžko uvěřitelných 48 sezónních stravovacích zařízení například nedodrželo zásady provozní hygieny. „V provozní hygieně se nejčastěji jednalo o nečisté vybavení, jako jsou lednice, umývadla, mrazničky, špinavé podlahy, stěny, strop a podobně. Prostory provozoven navíc mnohdy soužily k uložení předmětů nesouvisejících s provozováním stravovacích služeb,“ vysvětlila hygienička.

Velmi často hygienici zjistili také závady ve stavebně technickém stavu provozoven. V provozovnách například často chyběla umyvadla pro mytí rukou personálu, případně byla nepoužitelná kvůli nepořádku, nebo v nich rovnou ani netekla voda. Běžnou závadou bylo i nedodržení vyhovujících podmínek pro skladování potravin. Provozovatelé potraviny nevhodně zamrazovali, skladovali je déle, než stanovil výrobce nebo nedodrželi teploty uvedené na etiketách výrobků.

Dalším častým prohřeškem, s nímž se hygienici přes léto pravidelně setkávali, bylo skladování pokrmů bez ohledu na způsob jejich dalšího použití. „Například potraviny určené pro další tepelné zpracování a které mohou být významným zdrojem onemocnění zažívacího traktu, jako je třeba syrové maso či čerstvá vejce, provozovatelé stravovacích provozů často neskladovali odděleně od potravin pro přímou spotřebu, jako jsou cukrovinky či uzeniny,“ objasnila hygienička.

„Provozovatelé stravovacích provozů si zřejmě mnohdy ani neuvědomují reálná zdravotní rizika, kterými ohrožují své spotřebitele. Ostravská krajská hygienická stanice však jenom během dvou prázdninových měsíců letošního roku zaznamenala 1594 nákaz z potravin,“ upozornila Helena Šebáková. Dodala, že se proto hygienici budou na kontroly stravovacích provozů na koupalištích a koupacích místech i nadále soustřeďovat.

Autor: Jana Rumianová

4.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto z ostravské fakultní nemocnice

Čtyřleté děvčátko v Jablunkově vypadlo ze třetího patra

Dokončování kašny na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku.
5

Na náměstí Svobody stavbaři dokončují stavbu nové kašny

AKTUALIZUJEME

Vlak smetl na přejezdu mezi Baškou a Pržnem auto, řidička zemřela

Neštěstí se stalo v pátek dopoledne na železniční trati mezi Baškou a Pržnem. Vlak tam na železničním přejezdu na dolním konci Pržna smetl auto.

AKTUALIZOVÁNO

Komplikace pro všechny! O víkendu se uzavře klimkovický tunel

 Dálniční tunel v Klimkovicích o víkendu projde každoroční plánovanou odstávkou. Ta ale bude oproti původnímu harmonogramu o čtyři hodiny kratší.

Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Podívejte se na miminka, která se narodila v posledních dnech na Frýdecko-Místecku a Třinecku.

O sbírku na obnovu kostela je zájem. Na spáleništi se pracuje

Pod záštitou města Třince se uskuteční benefiční akce pro obnovu kostela Božího Těla v Gutech, který se před dvěma týdny stal obětí žhářského útoku. Na místo dohlíželi strážníci městské policie a město se pustilo do bezpečnostního kácení ohořelých stromů v blízkosti spáleniště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení