VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kraj si u turistů polepšil

Moravskoslezský kraj - V celorepublikovém žebříčku krajů týkajícím se přílivu zahraničních turistů je zdejší region na devátém místě. V tabulce zaměřené na domácí turisty je však dokonce na „bronzové“ třetí příčce.

15.9.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jaromír Kahánek

Beskydy a Jeseníky. To je hlavní turistický magnet Moravskoslezského kraje. Hory ale lákají především tuzemské návštěvníky. Ti zahraniční chtějí vidět a poznat ještě něco navíc. A to jim zatím region na severovýchodě republiky nabídnout neumí.

Takto hodnotí turistický potenciál tohoto kraje Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Ta nyní vydala žebříčky za první pololetí letošního roku týkající se počtů turistů proudících do čtrnácti krajů České republiky.

„Zatímco za loňský rok tento region obsadil v počtu návštěvníků z ciziny jedenácté místo, za první letošní půlrok se posunul o dvě místa dopředu. Žebříčku zaměřenému na turisty ze zahraničí vévodí s přehledem Praha, která láká zhruba šedesát procent těch, kteří přijíždějí do naší republiky z ciziny,“ říká Okamura k první ze statistik.

V té druhé je zdejší region úspěšnější. Jestliže loni se v žebříčku přílivu domácích rekreantů umístil na „bramborové“ čtvrté pozici, za první pololetí tohoto roku se už vyšvihl na „bronzovou“ třetí příčku.

Na prvních dvou místech jsou Jihomoravský a Královéhradecký kraj. Loni třetí Jihočeský kraj se propadl na šestou pozici, ale situace se může podle Okamury změnit, až se připočte období letních prázdnin.

„Ve zdejších regionech totálně chybějí například lokální gastronomické speciality, které by pak dokázaly celoročně i při horším počasí přitáhnout pozornost tuzemských, ale i zahraničních turistů. Z pardubického perníku je pouze tvrdá ozdoba na zeď, místo aby zde byly perníkové omáčky, knedlíky či polévky, které by přitáhly pozornost. Podobně je na tom olomoucký syreček – všeobecně známá specialita s bohužel zcela nevyužitým potenciálem,“ kritizoval mluvčí AČCKA chybějící nápady, jež by turisty mohly přitáhnout.

Podle Pavla Drobila, náměstka hejtmana pro ekonomický rozvoj, má Moravskoslezský kraj v otázce turistického ruchu co zlepšovat. Zapracovat na zlepšení situace by podle něj měla podnikatelská sféra. Úlohu krajského úřadu vidí v následném zajištění propagace regionu.

„Každoročně se velice aktivně prezentujeme na veletrzích cestovního ruchu. Rozjeli jsme propagační kampaň zaměřenou na zdejší i zahraniční návštěvníky, která se setkává s pozitivními ohlasy. Snažíme se dát najevo, že tento region má co nabídnout. A nejsou to jen hory, ale i historické a technické památky či zdejší stále nedostatečně oceněné lázeňství,“ vyjádřil nedávno pro Deník náměstek Drobil.

Autor: Martin Pleva

15.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

René Nagy u Krajského soudu v Ostravě.
AKTUALIZOVÁNO
5

Zvrhlík zneužil tři děti, jedno málem zabil. Soud mu vyměřil 20 let

Ilustracni foto

Policisté kontrolovali podávání alkoholu mladistvým

Festival proměnil další část města

Pokračování festivalu United Colours změnilo vzhled další části Frýdku-Místku.

HLASUJTE: Vyberte nejoblíbenější podnik kraje

/SOUTĚŽ DENÍKU/ K létu neodmyslitelně patří posezení na předzahrádkách s chlazeným pivečkem v ruce, sklenicí nebo třeba setkání s kamarádkou u ledové kávy. Vyberte z našeho seznamu hospůdek, barů a podniků Moravskoslezského kraje tu nejoblíbenější.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Na hukvaldský hrad se dostaví i Harry Potter

Konec školy je tu a dává tak svolení k započetí prázdnin.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies