„Byl jsem inspirovaný tím, co se dělo v jiných městech jinde ve světě. A my jsme muzikantské, hudebně založené město," naznačil včera primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký, jak vznikala myšlenka na veřejný klavír. „Věřím, že klavír tomu prostoru prospěje. Domluvili jsme se, že ho tam dáme na zkoušku. Poté to vyhodnotíme a případně dáme více klavírů na jiná místa," doplnil.

Vedení KulturyFM se nápad zalíbil. Začalo tedy hledat vhodné umístění. „Muselo to být místo, kam neprší a klavír tam nějaký čas vydrží," řekl ředitel KulturyFM Jakub Tichý. Nejtěžší bylo podle něj nástroj do podchodu přesunout, s čímž pomohla stěhovací služba.

„Myslím si, že je to super kdo chce, tak si může zahrát. Něco podobného jsem viděla v Anglii a mnohokrát na YouTube," pochválila nápad pětatřicetiletá Ivana Moješčíková ze Staříče. Není jediná, komu se hudební nástroj na veřejně přístupném místě zamlouvá.

„Příjemně mě to překvapilo, reakcí je spousta. Na Facebooku naší organizace to je snad nejúspěšnější příspěvek, který jsme tam kdy měli. Mám z toho velmi dobrý pocit," pochvaloval si včera ředitel KulturyFM a doplnil, že jim lidé posílají fotografie a videa veřejně koncertujících.

Některé příspěvky v diskusi pod příspěvkem na sociální síti poukázaly na to, že klavír může být terčem vandalů. „Může se stát, že ten klavír nějak utrpí. Na druhou stranu tohle se může stát vždy. Kdybychom takto uvažovali, nemohli bychom dělat nikdy nic. Je potřeba to zkoušet a doufat," poznamenal Tichý.

Hudební nástroj sloužil původně kulturnímu provozu v Nové scéně Vlast, kde byl ale nahrazen novým klavírem.

Deník včera v podchodu narazil na čtyřiasedmdesátiletého Karla Valentu, který potěšil kolemjdoucí spontánním koncertem. Lidé se zastavovali, aby si mohli umnou hru poslechnout. „Když hraji doma a nejsem nervózní, jde mi to lépe," řekl s úsměvem muž z Frýdku-Místku. Nápad se mu také líbí. „Jen ta stolička u klavíru by mohla být vyšší," řekl muž, který na klavír začal hrát v roce 1947.