Předseda frýdlantské organizace Českého zahrádkářského svazu Jiří Saniter Deníku včera řekl, že tak dlouhodobé a intenzivní sucho prakticky nepamatuje.

„Mám už sedmasedmdesát let, takže něco pamatuji. I v minulosti bývala léta, kdy moc nepršelo. Momentální situace je ovšem extrémní. I bouřky se našemu okresu zatím nějak vyhýbají, takže ani tráva skoro neroste," posteskl si šéf frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter, který má co dělat, aby nějakým způsobem zavlažil 120 stromů, které má na své zahradě.

„Kdo má vlastní studnu, je v určité výhodě. Ovšem i spodní vody dramaticky ubývá. Lidem doporučuji, aby zalévali buď večer, nebo ráno, kdy jsou venkovní teploty nižší. A když zásoby docházejí, zalévat jen to nejnutnější," uvažoval Jiří Saniter, který očekává značný úbytek ovoce. „Protože ho bude méně, odrazí se to i na vyšší ceně v obchodech," konstatoval Jiří Saniter, jenž musí řešit i další komplikaci. „Jelikož i zima byla hodně suchá a bez dostatečné sněhové vrstvy, uhynula mi polovina včelstva.

Přitom včely se z osmdesáti procent podílejí na opylování, bez kterého se neurodí. Proto musím včelstvo obnovit," dodal Saniter. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je současné suché počasí v České republice nejhorší za posledních 12 let. Postihlo i toky podzemní vody, a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká.