„Prakticky jsme nezaznamenali ani jeden větší problém. Nemuseli jsme řešit žádnou krádež, ani jsme neměli ohlášený nějaký projev vandalismu. Kolegové narazili jen na pár špatně zaparkovaných aut. Proto se domnívám, že preventivní dohled měl zcela určitě smysl. Potenciální zloději a vandalové si raději dali pohov," zhodnotil včera ředitel Městské policie Třinec Josef Kužma s tím, že kromě hřbitovů je ještě zaměstnával dohled během hokejového zápasu.

Ze zloděje se vyklubal vítr

Josef Kužma řekl, že z praxe mu v hlavě utkvěl jeden hodně kuriózní případ. „Několik lidí nám v minulosti oznámilo, že jim zloději ukradli z hrobů svíčky a věnečky. Když se strážníci dostavili na místo, zjistili, že se o žádné krádeže nejednalo, protože věci jen o pár metrů dále přesunul silný vítr, který je v tomto období na Třinecku poměrně častý," poznamenal Josef Kužma.

Ředitel Městské policie Frýdek-Místek Milan Sněhota přišel s podobným hodnocením. „Během Dušiček jsme nemuseli řešit nic zásadního. A aby tomu bylo tak i nadále, rozhodli jsme se, že strážníci budou nad hřbitovy dohlížet až do konce tohoto týdne," dodal Milan Sněhota.

O vyloženě bezproblémových Dušičkách hovoří i Danuše Ruszová, vedoucí střediska hřbitovní správy městské společnosti Nehlsen Třinec. Ta má na starosti deset hřbitovů v regionu.

Uklízeli nejen listí

Deníku řekla, že žádné komplikace ohledně čistoty a pořádku nezaznamenala. „Opravdu bych řekla, že to bylo v klidu. My jsme pro to udělali maximum. Nevím o tom, že by byly nějaké problémy. Nikde nebyly žádné hromady, odvozy odpadu byly pravidelně každý den, vše bylo uklizené, nikde žádné černé skládky. V neděli se rozvážely lampičky na památníky, dnes se ještě pokračovalo v hrabání listí. Jak říkám, nebyl žádný problém, každý rok se snažíme a děláme pro to fakt maximum," zopakovala Danuše Ruszová.

O tom, že pořádek na hřbitovech je nejen v období svátků citlivé a sledované téma, svědčí případ z Jablunkova. Město před lety vypovědělo smlouvu s firmou, která tam zajišťovala odvoz odpadu, a to i na základě stížnosti jednoho radního, který firmu kritizoval za nepořádek na hřbitově během Velikonoc. Radní tehdy svým kolegům předložil fotografie, jež údajně dokazovaly, že společnost svou práci nezvládá, a výsledkem bylo ukončení další spolupráce.