Na tom, že město musí mít malometrážní byty, se zastupitelé shodnou. Někteří si ale myslí, že radnice by měla co nejdříve zjistit, kolik bude takových bytů vlastně zapotřebí a zda není nutná jejich masivní výstavba. Předseda finančního výboru Miroslav Doseděl tvrdí, že radní by měli nechat zpracovat koncepci, která na tyto otázky odpoví.

„Jsme poradním orgánem zastupitelstva, takže nemůžeme úkolovat radu. Ale jako šéf finančního výboru bych to nejraději udělal. Nejpozději do konce roku je skutečně nutné zpracovat koncepci, která by zcela jasně definovala, co je nezbytné pro řešení nízkonákladového a sociálního bydlení," uvedl.

Vedení města naopak říká, že se tím „dlouhodobě a velmi intenzivně" zabývá. Místostarosta Ivo Kaleta připomněl, že rozpočet pro nízkonákladové bydlení počítá s 30 miliony korun. Zatím jde o malou část příjmů z prodeje městských bytů. „V podstatě máme na stole čtyři studie objektů, na jejichž rekonstrukci by měly být tyto peníze použity," řekl s tím, že dva objekty, konkrétně Nebory 360 a Lištná 12, už městu patří. „Myslím, že letos, nejpozději v příštím roce, by měla začít rekonstrukce," uvedl. Sám zmíněnou částku označuje za „startovací", protože jen rekonstrukce dvou nemovitostí si vyžádá 40 milionů korun.

Více se dočtete ve čtvrtečním Frýdecko-místeckém a třineckém deníku