Někteří přišli už v sobotu ráno, kdy hustá mlha přidávala pietním místům na tajemnosti a pochmurnosti. „Nechodíme tady jen o Dušičkách, ale i když mají rodiče a sestry narozeniny nebo svátek. Dneska jsme byli donést květiny a zapálit svíčku na tři hroby," řekla čtyřiasedmdesá­tiletá Danuše Lehnerová. Vzpomínka na své blízké pro ni má velký význam. „Rodiče jsou rodiče," řekla smutně žena z Frýdku-Místku.

Také jednaosmdesátiletá Věra Klosíková přišla v sobotu s několika potomky a vnoučaty zavzpomínat na své příbuzné. Květiny a svíčky přinesli také v úterý. „Jsem křesťanka, od dětství jsme všechny tyto svátky ctili. Na hřbitov ale nechodíme jen o Dušičkách," řekla žena z Fryčovic. S rodinou vzpomínají například na jejího manžela, který před několika lety odešel. „Můj vnuk měl tehdy tři roky, a na dědečka nemůže zapomenout. Někdy plakal a říkal, že je mu smutno po dědečkovi," vzpomínala žena.

Svíčka symbolizuje také život člověka

Hřbitovy navštěvují před památkou zemřelých tisíce lidí. Ovšem původ tradic, které udržují a předávají dalším generacím, zná jen část z nich.

Podle faráře a děkana místecké farnosti Josefa Maňáka nevěřící kladením květin na hrob a zapálením svíčky projevují vděčnost a úctu zemřelým. Tradice a symbolika takového jednání ale pochází z křesťanství. „Svíčka připomíná něco duchovního, zapaluje se při křtu, symbolizuje víru v Ježíše Krista. Zároveň je to symbol života člověka – svíčka ubývá, ale také vydává teplo. Stejně tak člověk stárne, v životě ale dává něco ve prospěch druhých, obětuje se," vysvětlil jednu ze symbolik zapálené svíčky Josef Maňák.

Věnce, které lidé kladou na hrob, podle něj symbolizují dosáhnutí cíle života. Stovky let se totiž dávají kolem krku vítězům. „Člověk dosáhl věčného života," doplnil Josef Maňák s tím, že živé větvičky symbolizují také život.

Velký nápor návštěvníků zažily hřbitovy včera. Na ten ve Staříči přicházeli lidé už od rána. „Je to vzpomínka na zemřelé, mám tady například bratra. Mám to kousek, takže hřbitov navštěvuji i mimo Dušičky přibližně každých čtrnáct dní," řekl k uctění památky zemřelých sedmašedesátiletý Vítězslav Žurovec.

Památka zesnulých má ale také odvrácenou stranu – svíčky a další dekorace na hrobech lákají hřbitovní zloděje. Frýdecko-místečtí strážníci proto už od pátku věnují zvýšenou pozornost v lokalitě centrálního hřbitova na Panských Nových Dvorech. Dohlížejí ale také na hřbitovy ve Skalici, Chlebovicích, Lysůvkách a v Lískovci.

V Třinci k hlídání hřbitovů vyčlenili několik strážníků, kteří budou hlídkovat až do dnešních 22 hodin.

Zkušenost se zloději zatím nemá

Vítězslav Žurovec zkušenosti se zloději na staříčském hřbitově nemá. „Tady je to dobře zabezpečené, vrata se každý večer zavírají. Neslyšel jsem, že by se někomu něco ztratilo," uzavřel sedmašedesátiletý muž ze Staříče.