„V loňském roce zde město vybudovalo zbrusu nové dětské hřiště a letos by v jeho blízkosti mohly být rozestavěny nové prvky mobiliáře," uvedla tisková mluvčí Jana Matějíková s tím, že zastupitelé města odsouhlasili finanční podporu projektu „Dobrý den, pojďte ven", za kterým stojí Občanské sdružení obyvatel Spořilova ve Frýdku-Místku.

Celkové náklady na pořízení mobiliáře, který zahrnuje tři cvičící prvky, dva sety lavic se stolem, pět laviček, jednoduchý altán z technické tkaniny a pouliční veřejnou knihovnu byly vyčísleny na 515 tisíc korun.

„Město se zavázalo přispět částkou 50 tisíc korun za podmínky, že občanské sdružení získá podporu pro svůj projekt z grantového programu. Pokud se tak stane, pak poskytneme občanskému sdružení nejen finanční částku, ale také pětiletou bezplatnou výpůjčku pozemku o výměře 60 metrů čtverečních, na němž budou prvky mobiliáře umístěny," řekl frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký. Dodal, že mobiliář by byl v majetku občanského sdružení, které zajistí nejen jeho dodavatele, ale také jeho správu a údržbu.

„Co všechno zde má plánu sdružení vybudovat, to zcela přesně nevím. Ale už nyní se pracuje na úpravách hřiště, což mě velice těší. Scházíme se tady společně se svými dětmi, jsme taková parta maminek, které se známe. Zúčastňujeme se všech pořádaných akcí, jakým byl například Mikuláš," řekla včera Jana Kočková.

Nezávisle na výsledku grantu sdružení oslovilo v loňském roce vedení fakulty architektury v Liberci, kdy přijelo 30 studentů architektury, aby si prohlédli celé sídliště. V rámci semestrální práce vypracovali třicet modelů revitalizace centra Spořilova.

„Všech třicet modelů libereckých architektů včetně dvanácti nejúspěšnějších návrhů ve 3D provedení si bude moci každý prohlédnout na výstavě, která se uskuteční 22. března od 17.30 hodin přímo ve vojenských stanech v centru Spořilova. Po vernisáži je připravena také anketa i diskuse, aby se lidé mohli vyjádřit, který návrh se jim líbí či nelíbí. Až poté se rozhodne, na které verzi budeme dále pracovat," popsala Kateřina Milatová, místopředsedkyně výboru sdružení.

„Rádi bychom dosáhli toho, aby se ze středu Spořilova stalo komunitní centrum pro zdejších občany. Co všechno bude obsahovat a jak by mohlo sídliště v budoucnu vypadat, to se musejí lidé přijít na vlastní oči podívat na zmiňovanou výstavu. Těžko se to vysvětluje," uzavřela Kateřina Milatová.