„Akorát dětské hřiště. Tady není žádné, s dětmi není kam zajít. Nebylo by špatné, kdyby tu nějaké hřiště bylo," uvedla na dotaz Deníku 31letá maminka Lucie. Poznamenala, že dětské prvky jsou jen u školy a školky, avšak zatím nejsou veřejnosti přístupné. S tím souhlasila i její dvaatřicetiletá kamarádka Petra, která ráno postávala na náměstí v centru Lučiny. Ženy se shodly v tom, že blízkost přehrady je rozhodně výhodou, a to zejména v létě, a ani ke stavu chodníků a místních cest neměly žádné výhrady. V Lučině nemají kino, což ale ženy netrápí. „Na kino jsme malá obec, já si myslím, že by se to nezaplatilo. A do města to není zase tak daleko," poznamenala Petra. Celkově je s životem v Lučině spokojená. „Určitě jsem tady raději než ve městě," prohlásila.

Podobně to viděl 28letý Filip Molnár, jenž se do obce přistěhoval teprve nedávno. „Jsem tu dva měsíce a musím říct, že mi to tady víc vyhovuje. Mně osobně v Lučině nechybí vůbec nic. Já jsem odešel z Frýdku-Místku, oproti městu, které je až moc akční, je tu dost velký klid. To je na tom to pozitivní," shrnul s úsměvem Filip Molnár. Míní, že za kulturou si může bez problémů kdykoli dojet právě do Frýdku-Místku, případně do Ostravy.

„Je to pár kilometrů," pravil. Myslí si, že lidí, kteří se budou stahovat z měst do vesnic, bude přibývat. „Mám malou dceru, takže se dá říct, že také já bych nějaká dětská hřiště v obci přivítal," řekl na dotaz Deníku. Starosta Lučiny Josef Skokan konstatoval, že v současné době se výstavba hřiště pro děti nechystá, a připomněl, že nyní obec žádá o dotaci na fotbalové hřiště. Zdůraznil, že nedávno byly dětské prvky vybudovány u školských zařízení, ale vzhledem ke stavebním pracem zde platí zákaz vstupu. Časem bude prvky využívat i veřejnost. „Vím, že by toho mohlo být víc, ale investovat můžeme jen tolik, kolik si můžeme dovolit. V obci přibývá dětí, a proto se snažíme, aby škola byla vybavena. Škola se zateplila, přistavila se jedna učebna, ke konci roku se udělaly dětské prvky a postavili jsme i atletickou dráhu. Za poslední rok a půl tam šlo sedm milionů korun," pravil starosta. Zopakoval, že obec limitují její příjmy, a tak musí investice plánovat postupně. „Ano, souhlasím s tím, že s kulturou je to těžké. A co mě osobně bolí, že zatím není vyřešeno náměstí. I nad tím ale do budoucna uvažujeme," uzavřel starosta.

Centrum Lučiny. V obci na břehu Žermanické přehrady žije asi 1300 obyvatel.