Deník zavítal v sobotu dopoledne do horského hotelu Sepetná, kde měli závodníci zázemí. Po ránu se řešil hlavní a aktuální problém.

Po poslední kontrole trasy a po poradě s horskou a záchrannou službou bylo totiž rozhodnuto, že do závodu smí odstartovat pouze ti závodníci, kteří mají s sebou buď mačky nebo řetězové nesmeky. Kdo neměl, tomu se je snažili pořadatelé zajistit. Důvod: 80 procent sestupové trasy bylo kompletně v ledu.

V hotelu mezitím připravovali občerstvení, které bylo následně k dispozici závodníkům během závodu, když dorazili právě na Sepetnou.

„Závodnici mají k dispozici celodenní bufet, ve kterém naleznou zdravé věci pro sportovce, jedná se o obilné kaše műsli, ovoce. Ale nechybí ani těstoviny s masem, párečky. Každý si najde to své," řekl Tomáš Otipka z horského hotelu Sepetná s tím, že nějaké speciální požadavky ze strany pořadatele nebyly.

„Každý závodník má nárok na dvě polévky. Když si vezme, že závodníků je kolem 950, tak je to celkem hodně na přípravu vývaru i nudlí," vypočetl Tomáš Otipka, který také prozradil, že například v loňském roce se během závodu vypilo dva a půl tisíce litru čaje. „Ale závodníci mají k dispozici i studené nápoje," upřesnil Tomáš Otipka. 

Více se dočtete v pondělním vydání Frýdecko-místeckého a třineckého deníku.