Milovníci přírodního koupání by se však měli mít na pozoru, ne ve všech přehradách je dobrá kvalita vody. Krajští hygienici letos poprvé zjišťovali jakost vody v přehradách na Frýdecko- -Místecku. Voda v Žermanické přehradě a nádržích v Bašce a Brušperku je vyhovující kvality. Na základě měření z tohoto týdne nicméně hygienici nedoporučují koupání v brušperské přehradě, kde je jakost vody zhoršená.

„V průběhu loňské koupací sezony byla v nádrži Brušperk prokázána ve vodě přítomnost cerkárií, které jsou původci cerkáriové dermatitidy. Toto onemocnění se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem," upozornili krajští hygienici s tím, že se situace bude pravděpodobně opakovat i v letošní sezoně, a to na základě charakteru nádrže přítomnosti vodního ptactva, plžů a vodní vegetace.

„V této souvislosti je nutno koupání v nádrži považovat jako rizikové. Ke snížení rizika napadení cerkáriemi doporučujeme použít speciální ochranné, vodě odolné krémy, vyhnout se kontaktu s vodní vegetací a omezit dobu pobytu ve vodě," doplnili hygienici.

Koupat se nebudou moci lidé v přehradě Olešná, a to po celou sezonu. Není to ale kvůli kvalitě vody, hygienici ji totiž ani neměří. V letošním roce se má uskutečnit plánované odtěžení sedimentů ze dna přehrady, která nebyla čištěna od svého napuštění.

Přestože předpokládaný termín zahájení prací byl podle zadávací dokumentace prvního dubna, zadávací řízení stále probíhá. Vítězná firma by měla odvézt přibližně 183 tisíc metrů krychlových nánosů, předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 93,5 milionu korun bez DPH.

Lidé z Frýdku-Místku ale nemusí zoufat, dnes otevře své brány Aquapark Olešná. Stejný termín zahájení sezony zvolili i v Třinci, kde dnes první plavce přivítá letní koupaliště v areálu v Lesní ulici.