Že tomu tak opravdu je, o tom se koncem roku 2012 na vlastní oči přesvědčil také Tomáš Tomanek, člen jablunkovské kapely Blaf. „Při své pravidelné procházce lesem jsem za sebou zaznamenal pohyb dvou větších zvířat. Říkal jsem si, že to budou srnky nebo divočáci. Byl jsem však na pochybách, neboť pohyb byl velice rychlý. Asi jako motorka," popsal událost jablunkovský muzikant.

„To něco mě oběhlo zprava, překřížilo mi to cestu a zase zmizelo v lese. Zvědavost mi nedala a už s obavami jsem se šel podívat na stopy ve sněhu. Byly větší než lidské dlaně, a rozhodně nešlo o kopyta," líčil dále Tomáš Tomanek s tím, že poté nabral bleskurychle opačný směr.

Vrátil se i s foťákem

Na druhý den vyrazil k místu i s fotoaparátem. Stopy medvěda mu nakonec potvrdil nejenom místní hajný. „Ten mi jen řekl, ať jsem rád, že mě oběhli zezadu a nesetkal jsem se s nimi čelně," usmíval se Tomáš Tomanek.

Podobné stopy se budou snažit od čtvrtka 28. února zajistit pracovníci CHKO spolu s dalšími zájemci. „Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se na území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje. Současně se bude sledovat výskyt šelem v sousední CHKO Kysuce na Slovensku. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční strany Slovenska vyskytuje kolem osmi až deseti rysů, tří až pěti vlků a dva až tři medvědi," upřesnila koordinátorka Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy. Uvedla, že pohyb krajinou jim komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci.

„Navzdory civilizačním překážkám se medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ, a vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy," doplnila Dana Bartošová.

Stopaři se v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Závěrečná zpráva ze „sčítání" bude k dispozici zhruba za měsíc. V případě nepříznivého počasí, jako je trvalé sněžení či déšť, se akce uskuteční v náhradním termínu 7. až 10. března.