Betonová kanalizace už byla ve špatném stavu. Při akci bude současně vystavěn nový vodovodní řad z tvárné litiny oproti původní šedé litině. Rekonstrukcí projde téměř 330 metrů kanalizace a 353 metrů vodovodního řadu, hotovo by mělo být na konci července letošního roku.

„Vzhledem k tomu, že výměnou kanalizace dojde ke kolizi s vodovodním řadem a mohlo by dojít k negativnímu ovlivnění technického stavu vodovodního potrubí vlivem stavební činnosti a pohybu stavebních strojů, je nutné rekonstruovat i vodovod. V případě investičních akcí tohoto typu se vždy snažíme práce na obou typech sítí koordinovat. Kromě ekonomické efektivity jde také o to, co nejméně omezit život lidí v dané lokalitě," řekl technický ředitel společnosti SmVaK Martin Veselý.

ROZKOPANÉ ULICE

Obyvatelům lokality na sídlišti Kolaříkovo, kteří musejí počítat s různými omezeními, se definitivně uleví až na podzim. V průběhu července se totiž k vodařům připojí i plynaři s rekonstrukcí plynovodu. Po skončení prací se provede provizorní oprava povrchu, aby zásyp sednul a koncem září pak technické služby zahájí konečnou pokládku nového povrchu ulice. Nová kanalizace a vodovod bude stát deset milionů korun.

Do vodovodů plánují investovat také v Třinci. Především v okrajových částech se lidé kvůli suchu potýkají se ztrátou vody ve studních. „Chtěli bychom do roku 2022 investovat do výstavby vodovodů 150 milionů korun s tím, že budeme hledat další možnosti, jak realizovat výstavbu i za pomoci dotací," uvedla starostka Třince Věra Palkovská. Nový vodovod zásobuje zhruba rok a půl Javorový vrch. Potrubí bylo předtím mnohde položeno v hloubce pouhých 20 centimetrů pod zemí.

Na stavu starého potrubí se podepsaly také klimatické podmínky a silné mrazy, které způsobily praskání a netěsnosti, v jejichž důsledku se voda po trati ztrácela. Do rekonstrukce vodovodu, včetně nových akumulačních nádrží, město investovalo zhruba pět milionů korun.