„S montáží vánoční výzdoby jsme začali začátkem listopadu a v současné době už asi dvě třetiny ozdob visí na svých místech. Počasí nám přeje, takže práce probíhají přesně podle harmonogramu,“ konstatoval ředitel frýdecko-místecké společnosti TS Jaromír Kohut. Vánoční výzdoba města bude slavnostně rozsvícena v pátek 4. prosince v podvečer v průběhu tradiční akce Přineste si zvoneček, rozsvítíme stromeček. Ta letos proběhne na téma Po staročesku a moderátorské žezlo po Leoši Marešovi přebere kapela Těžkej Pokondr.

Nasvícena budou ve městě všechna tradiční místa, jako jsou obě náměstí, Hlavní třída, třída T.G.Masaryka, park pod zámkem, ulice směřující na náměstí Svobody v Místku a světelnými řetězy bude ozdoben i strom u kostela svatého Jana a Pavla v Místku. Kromě toho se po celém Frýdku-Místku vánočně rozzáří i několik desítek živých stromů.

Žárovičky na ozdobách budou, podobně jako v předchozích letech, zářit převážně v bílé barvě a doplňovat je budou i modré prvky. „Město letos na výzdobu uvolnilo 150 tisíc korun. Za tyto peníze opravíme stávající prvky. Nové kusy výzdoby ale letos pořizovat nebudeme, protože v době krize musíme co nejvíce šetřit,“ pověděl Jaromír Kohut. Podotkl, že pracovníci technických služeb stávající ozdoby opravují a renovují vlastními silami. „Zcela nově letos na ozdobách lemujících Hlavní ulici vyměníme původní žárovky za úsporné LED diody,“ prozradil ředitel. Doplnil, že o něco chudobnější bude tento rok výzdoba na ulici 8. pěšího pluku, která právě prochází rekonstrukcí.

Město bude mít tři vánoční stromy na místeckém i frýdeckém náměstí a také u Víceúčelové sportovní haly. „Vánoční stromy pocházejí od fyzických osob. Pokáceny budou v pondělí 30. listopadu, následující den už by měly všechny stát na svých místech a 2. a 3. prosince je nazdobíme,“ upřesnil Jaromír Kohut. Na místeckém náměstí Svobody bude stát jedle pocházející z Dobré a na Zámeckém náměstí a u viaduktu budou umístěny smrky z Lučiny a ze Soběšovic.

V Třinci začnou na vánoční výzdobě pracovat tento týden. „Žádné nové prvky nebudeme mít, i když v minulosti se občas přikupovaly,“ řekla vedoucí dopravního odboru Miriam Hronovská. Dodala, že už nyní je nutné připravit sloupy na rekonstruované Lidické ulici, kde je nové veřejné osvětlení. „Dělá se nová elektroinstalace,“ vysvětlil Zdenek Ščasný ze společnosti Nehlsen Třinec. Poznamenal, že právě na Lidické ulici se umístění vánoční výzdoby změní. „Oproti minulosti bude pestřejší,“ konstatoval. Ščasný redakci řekl, že s instalací se začne už v sobotu v ulici Staroměstská, zdobit se budou i vánoční stromy na náměstích Svobody a TGM. „Podle dohody bude všechno hotovo v pátek 4. prosince, kdy se chystá jedna z akcí a kdy budeme „rožínat“ část Terasy,“ upřesnil Zdenek Ščasný, který je v městské firmě vedoucím údržby a správy veřejného osvětlení.

VÁNOČNÍ PROPRIETY KONTRA KRIZE (glosa Jany Rumianové)

Ulice začínají pomaličku zdobit vánoční motivy. Za týden začíná adventní čas, za dva týdny se Frýdek-Místek naplno rozzáří vánoční výzdobou. Hospodyňky začínají gruntovat a všichni svorně přemítají, čím by své milé o Vánocích potěšili. Za okny se začínají objevovat první barevná světélka a obchodníci už nabízejí baňky a čokoládové figurky. Sváteční nálada přichází.

Na druhé straně národem cloumá krize se všemi nepříjemnými důsledky, jako je třeba nezaměstnanost, snížení životní úrovně rodin, nutnost omezení výdajů. Na vánočních proprietách musejí šetřit nejen města, ale i samotní obyvatelé. Většina lidí by asi o Vánocích chtěla mít na stole dostatek dobrého jídla, domácnost krásně vyzdobenou a pod stromečkem originální dárky pro své milé. Všechno je to ale velmi drahé a peněz se mnohdy nedostává. Znám spoustu lidí, které velmi trápí, že si některé z těchto svátečních náležitostí nemohou dovolit, nebo aspoň ne v takové kvalitě a množství, na jaké jsou zvyklí. Znám ale také člověka, kterého sice nedostatek trápí, zároveň ovšem tvrdí: „Nic na světě se neděje bezdůvodně a nahodile. Zvláště pokud se nám nedaří, jak bychom chtěli, měli bychom si uvědomit, co osobního nám to má napovědět nebo nás naučit.“ Možná právě přicházející advent a vánoční svátky mohou být vhodným časem pro podobné zamyšlení.


JANA RUMIANOVÁ
MAREK CHOLEWA