Spolu s neziskovým sektorem a úřady se zaměřuje na vzdělávání, bydlení i zaměstnanost. Pozornost upírají i na zdravotní stav obyvatel v lokalitách, kterým se řada místních raději vyhýbá. „Pracuji s lidmi, u kterých má život v chudobě a ve špatných podmínkách k bydlení negativní dopad na jejich zdravotní stav. Jde například o těhotné ženy a matky po porodu, o děti nebo o mladé, se kterými řeším prevenci užívání návykových látek nebo rizika předčasného rodičovství," říká Aranka Obodová, která pracuje jako zdravotně-sociální pomocník.

Pomůžou najít práci

Díky nově přijatému strategickému plánu budou ve Frýdku-Místku vznikat další aktivity. „Připravujeme projekt, díky němuž bychom mohli nechat zrekonstruovat objekt, který by byl zázemím pro další sociální služby. Na podzim se rozběhne projekt Příležitost dělá zaměstnance, který by měl podpořit místní obyvatele při hledání práce," vyjmenovává další plány lokální konzultantka agentury Marcela Bužgová.

Pokračovat bude od září třeba i doučování dětí. „Ještě bychom ho chtěli zefektivnit, zjistit u třídních učitelů, v jakém předmětu děti zaostávají, co jim nejde nebo s čím potřebují pomoct. Rovněž uvažujeme nad motivací dětí, aby jejich zájem neopadl," přibližuje Gabriela Slívová z frýdecko-místeckého Dobrovolnického centra ADRA, které dětem s doučováním pomáhá. Pravidelně přicházelo zhruba osm dětí. Protože ve třídě bylo vždy pět dobrovolníků, přístup k dětem mohl být hodně individuální.

Od dubna navíc funguje ve Frýdku-Místku projekt finanční gramotnosti v nízkoprahových zařízeních. Děti se tak v klubu Kosťa třeba dozvěděli, jak vypadá smlouva, co podepisovat, a co nepodepisovat, i to, jak snadno se podpisem nevýhodné smlouvy mohou dostat do velkých potíží.

Město spolupráci s vládní agenturou, která má trvat tři roky, sice vítá, na hodnocení je ale podle náměstka primátora Libora Kovala brzy.