Podpisovou akci prozatím podpořila tisícovka lidí, kteří jsou pro zachování dominanty města, viditelné i z beskydských vrcholků. O tom, že se bude VSH bourat a u řeky vyroste velké obchodní centrum, rozhodlo zastupitelstvo již v minulém volebním období. Byly podepsány smlouvy s developerem, při jakékoliv změně dohody se město obává mnohamilionových kompenzací.

Starou sportovní halu by měla nahradit výstavba nové Polárky, o které rozhodnou zastupitelé při svém květnovém zasedání. To již budou známy veškeré informace o skutečných nákladech stavby. Město totiž vypsalo výběrové řízení na realizaci stavebních prací, jehož součástí je i zajištění dodavatelského úvěru. A právě úvěr byl jedním z důvodů vzniku petice.

„Neskutečná věc, za kterou nenese nikdo odpovědnost. Ten úvěr bude splácet každý, ať už chce nebo ne. Hala nám zatím stojí – čili je za co bojovat. Jiné nástroje na rozdíl od pánů na radnici nemáme. Proč máme zadlužit další generace úvěrem na stavbu nové, či rekonstrukci staré haly, když je zcela běžné na tyto stavby čerpat dotace?“ ptal se Jakub Šrubař, jeden z členů petice, kterým se nelíbí ani nápad s výstavbou obchodního centra.

„Obchodní centrum určitě ne, jsme město s téměř nejvyšší hustotou obchodních center na počet obyvatel. Jinak klidová a relaxační zóna má u nás zelenou, ale zase je to otázka vypsání soutěže a pak čerpání dotací. Hlavně ne další úvěry,“ řekl Jakub Šrubař. Nad tím, proč se až nyní lidé zajímají o budoucnosti sportovní haly, se pozastavuje náměstek Dalibor Hrabec (VV).

„Už v rámci předvolební kampaně jsme prováděli v ulicích města anketu a ptali se na halu přibližně tisícovky lidí. Občané nebyli v tomto tématu tak vyhranění, jako například k obchvatu nebo hernám. Téměř polovina lidí byla pro zachování staré haly, zbytku to bylo úplně jedno nebo souhlasili s demolicí,“ prozradil náměstek s tím, že sám pozitivně vítá vtahování veřejnosti do rozhodování o zásadních otázkách.

„Škoda, že k tomu nedošlo v době, kdy se o věci rozhodovalo, tedy v roce 2009. V roce 2012 bude každý úkrok od tehdy vytyčeného směru velice drahá záležitost,“ prohlásil Dalibor Hrabec.

„Pro nás je nejdůležitější hlavně ta informace, že budeme mít ledovou plochu, takže budeme mít kde hrát,“ řekl Martin Kurajský z frýdecko-místeckého hokejového klubu. „Prožil jsem zde celý svůj hokejový život, tedy mám k hale svůj osobní vztah. Ale doba se již posunula dál. Potřebovali bychom kvalitnější a modernější zázemí jak pro děti, tak i dospělé. Současný stav haly není už zrovna ideální a náklady na rekonstrukci bych viděl vyšší než u výstavby nové Polárky,“ uzavřel Martin Kurajský.