Podle Leony Nováčkové z Frýdku-Místku je hloupé, pokud se Mezinárodní den žen dává jen do souvislosti s minulým režimem. „Mnoho lidí si stále mylně myslí, že se jedná o komunistický svátek, jenže pokud zabrousíme do minulosti, zjistíme, že nevznikl ve Svazu sovětských socialistických republik. Já jsem jenom ráda, že pořád nějakým způsobem existuje. Ženy, které to v žádné době neměly lehké, si přece uznání a poděkování v podobě kytky a nějaké sladkosti zaslouží," zamyslela se Leona Nováčková.

Třiadvacetiletá Lucie Matýsková z Řepišť redakci řekla, že v jejich rodině má přednost Den matek. „Je asi škoda, že jeden svátek má větší váhu, jenže my to tak doma máme," uvedla. „Žena je na světě vzácný tvor. Každý muž by měl tu krásnější polovinu lidstva ctít a milovat jako svou matku, manželku a přítelkyni. Den matek je možná ještě důležitější, takže své mamince pokaždé přinesu kytičku. Osobně by mi ale vůbec nevadilo, kdyby přibyly i další svátky. Klidně by mohl v rámci demokracie vzniknout i svátek mužů," pousmál se čtyřiašedesátiletý Jan Hájek Dobříšský.

Mezinárodní den žen v datech

Mezinárodní den žen (MDŽ) připadá každoročně na 8. března. Jedná se o mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. Už v roce 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko- -Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA, mezi jeho cíle patřilo volební právo žen. Od roku 1975 je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.