Chybí mu jen lavičky, s jejich instalací se ale počítá příští týden.

Studenti se pustili do práce v úterý, hotovo bylo ve čtvrtek odpoledne, kdy soutěž vyhodnotila porota. „Jsou tady prvky, které by měli ze školy umět – výsadby trvalek, stromů, keřů, položení trávníkového koberce, kamenické práce," shrnula Jana Gawlasová z třineckého odboru životního prostředí a zemědělství. Proměněný prostor bude nazván Park Lipové ratolesti, který má soutěž natrvalo připomínat. V místě pracovalo dvanáct družstev, parčík však tvoří jeden celek.

„Byla to dřina, ale to k té zahradničině patří," řekla redakci Michaela Roubalová, která studuje Českou zahradnickou akademii Mělník, a ukazovala strhané puchýře na rukou. „Chválili nás tady lidi z paneláků. Jedna paní říkala, že na nás celé tři dny koukala a že se jí to moc líbí," smála se studentka a k počasí poznamenala: „Akorát fičelo, jinak to bylo dobré."

Vnitroblok mezi Jiráskovou a Wolkerovou ulicí v Třinci mladí zahradníci během soutěže Lipová ratolest proměnili v nový park.

Z balkonu vše sledovala Ivona Cieslarová. Žije v přízemí domu v Jiráskově ulici, a studenty tak měla po celou dobu doslova na dosah. „Šlo jim to hezky od ruky. Pěkné, moc pěkné. Určitě to prokoukne, až tu bude víc trávy," pravila 37letá žena. „Předtím tady nebylo nic, jen taková louka, která byla věčně zarostlá," poznamenala.

Podle poroty bylo nejlepší družstvo Střední zahradnické školy Ostrava, jeho členem byl i osmnáctiletý Třinečan Ondřej Wojnar. „Celkem mě překvapilo, že se vybralo zrovna tohle místo. Bylo celkem nevzhledné. Ale myslím si, že ta výsadba to hodně oživí," prohlásil a potvrdil, že od úterý do čtvrtka to byla „tvrdá dřina". Jeden z jeho kamarádů pak konstatoval: „Lidé si myslí, že zahradníkem může být každý. Ale není to pravda."

Více přínáší sobotní Frýdecko-místecký a třinecký deník

#flash|https://g.denik.cz/73/83/denik_tisk.swf|500|115|denik_tisk#

Vnitroblok mezi Jiráskovou a Wolkerovou ulicí v Třinci mladí zahradníci během soutěže Lipová ratolest proměnili v nový park.