„Sbírat autíčka jsem začal už ve svých pěti letech. Chytlo mě to, když jsem dostal první autíčko. Od té doby sbírám všechny možné druhy a značky kamiónů, náklaďáků, osobních a závodních aut. Dokonce jsem takový fanda, že kupuji a měním i takové modely, které mají třeba jen jinou barvu – nebo i jiné pneumatiky.

David Fikáček sbírá autíčka už od svých dětských let. Fotoaparátem jsme jej zachytili nedávno na motoristické burze v Bašce.

Přiznávám se dobrovolně k tomu, že z mé strany to je už doslova závislost,“ řekl během motoristické burzy David Fikáček, jenž má ve své rozsáhlé sbírce už více než deset tisíc kusů autíček.

„Abych je mohl kde dávat a skladovat, musel jsem kvůli tomu nedávno dokonce koupit domek v Horních Tošanovicích. Nové přírůstky nakupuje hlavně přes internet a na speciálně zaměřených burzách,“ prozradil David Fikáček, který nemusel ani dlouze přemýšlet nad tím, jakého autíčka si váží nejvíce.

„Jedná se o první model typu Matchbox – typ Aveling z roku 1953. Samozřejmě bych ho nikdy nikomu neprodal. Jeho současná cena se pohybuje řádově v tisících. Naopak nejlevnější, který ve své sbírce mám, má hodnotu asi jen třicet korun,“ porovnal David Fikáček, jenž na dotaz, zda má řidičský průkaz, odpověděl: „Určitě, jsem totiž fanda i do velkých aut. Tam ta sbírka ale není tak velká. V garáži mám jen dvě osobní auta značky BMW, na které ale také nadám dopustit,“ dodal sběratel.