Teploty se v noci z pondělí na úterý držely na Lysé hoře okolo minus jednoho stupně Celsia, lehce pod bodem mrazu zůstávala rtuť teploměru i dopoledne. Pod nulu klesla teplota například také na Javorovém vrchu na Třinecku. V níže položených lokalitách, například ve Frýdku-Místku, teploty ani přes noc neklesly pod pět stupňů Celsia.

První sněžení i mráz se letos na Lysé hoře vyskytly dříve než v minulých letech. Paradoxní je fakt, že od dubna do srpna byla v každém měsíci průměrná měsíční teplota vyšší, než bývá na Lysé hoře z dlouhodobého hlediska běžné.

Praděd, ráno 25. září 2018
Praděd pod sněhem. Vrchol Jeseníků zbělal jak uprostřed zimy, podívejte se!

V září nasněžilo naposledy v roce 2015, a to konkrétně v poslední den měsíce. Bohatou nadílku obstaralo sněžení před dvěma lety, kdy v prvním říjnovém týdnu napadlo na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd během dvou dnů zhruba čtyřicet centimetrů sněhu.

Se studenou frontou souvisí také silný vítr, který na Lysé hoře dosáhl v minulých dnech rychlosti až 104 kilometrů za hodinu, což už značí sílu vichřice. Podle předpovědi meteorologů by se mělo do pátku oteplovat, pak nastane další ochlazení.

Odstraňování následků noční vichřice, snímek ze zásahu hasičů 24. září 2018 v Ostravě.
Následky noční vichřice v kraji: spadlé stromy, tisíce odběratelů bez elektřiny