„Ke spolupráci pozýváme i odborníky, kteří využívají exaktní přístrojové metody. Letos jsme pomocí zvukového tomografu, který pomáhá odhalit skryté dutiny a vady, prověřili 21 stromů. Další desítky stromů prošly tahovou zkouškou na odolnost vůči vývratu a zlomu. Naší snahou je co nejlepší péče o dřeviny. Prioritou ale zůstává bezpečnost zdraví osob a majetku," uvedl náměstek primátora Michal Pobucký.

Celkem tak bude ve městě a jeho místních částech pokáceno 129 silně poškozených stromů, které ohrožují zdraví i majetek lidí. Z toho 45 z nich ve Frýdku včetně stromů v Komenského parku, 81 v Místku, 2 v Chlebovicích a 1 strom ve Skalici.

„V několika případech také vyjdeme vstříc oprávněným požadavkům občanů na vykácení stromů," doplnil vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslav Zezula s tím, že za pokácené stromy provedou náhradní výsadbu.

Ve městě bude do konce roku nově vysazeno 116 stromů, převážně javorů, lip, habrů, dubů ale také různých druhů okrasných ovocných dřevin jako jsou višeň nebo třešeň. Nových stromů se lidé dočkají lidé v lokalitách sídlišť Kolaříkovo, Pod Lipinou, Riviéra, Slezská a Bezručovo. Výsadba bude realizována také v Komenského parku a v Centrálním parku poblíž úřadu práce u řeky Ostravice.

„V minulých dvou letech byly ve městě vysazeny stovky stromů a keřů za více než jeden a půl milionu korun. V letošním roce jsme na obnovu zeleně uvolnili čtvrt milionu z rozpočtu města a v této aktivitě budeme pokračovat i v následujících letech," vyčíslil Michal Pobucký. V plném proudu je také sběr listí, se kterým započaly Technické služby (TS) Frýdek-Místek. Čisto tak mají již obyvatelé v některých městských částí.

„V následujících dnech bude listí pohrabáno v lokalitách Nad Lipinou, v Puškinově parku, na sídlištích Puškinova a K Hájku. Poté je v plánu Růžový pahorek, ulice Za nemocnicí, Třanovského, Jiráskova, Cihelní, Na Vyhlídce a sídliště Riviéra, St. Riviéra i Janáčkův park. Celou akci bychom chtěli zvládnout do 1. prosince, kdy bychom měli dokončit úklid listí na sídlišti Bezručovo, Podpuklí, v Malém parku, v sadech B. Smetany, na nádraží ČD, v parku u KB, také na Kostíkově náměstí," vyjmenovala Naděžda Švrčinová, vedoucí provozu zeleň. „Úklid provedeme také v ulici Potoční, Národních Mučedníků, Pavlíkova, sídliště Slezská I., Slezská II. a v Centrálním parku," doplnila s tím, že vše bude záležet na počasí.

„Sběr listí je prováděn ručně i strojně. Ručně se odhrabává listí od kmenů stromů a keřů, aby strojní sběr traktorovými sekačkami byl rychlejší. Získaný biologický odpad je odvážen do kompostárny v Bruzovicích," informoval Jaromír Kohut, šéf společnosti TS.