„Vánoce mají své neopakovatelné kouzlo a těším se na ně i teď, ač už jsem delší dobu v důchodu. Mám pocit, že přes tyto svátky se vše zklidní, ale dny před Vánocemi bývají hlavně pro ženy velice hektické,“ prozradila Růžena Špoková s tím, že ona nakupuje vánoční dárky již během celého podzimu a rovněž cukroví peče s předstihem. „Ale když jsem chodila do zaměstnání a měla malé děti, bylo to mnohem hektičtější,“ dodala Špoková.

„Já se na Vánoce těším hlavně kvůli dětem. Myslím si, že právě děti tyto svátky prožívají nejvíc. My dospělí si alespoň najdeme čas na rodinné návštěvy, protože během celého roku mnohdy nemíváme čas,“ svěřil se Radim Nohejl z Frýdku-Místku. „Vždycky si se ženou říkáme, že si vše připravíme s předstihem a Vánoce si v klidu užijeme. Ale vždycky ještě i na Štědrý den chodíme do obchodu, protože se na něco zapomnělo,“ upřesnil muž.

Před vánočními svátky mívají žně hlavně obchodníci. „Na tržbě je poznat, že Vánoce jsou za dveřmi. Lidé mnohdy nakupují i zboží, kterého si během celého roku ani nevšimnou,“ podělila se o své zkušenosti prodavačka z místeckého náměstí Svobody.

Lidé v tomto období berou útokem také hypermarkety a supermarkety. „Je to tady pěkný blázinec. Lidí je všude plno, protože na svátky každý nakupuje ve velkém. Po svátcích ale bude klid, alespoň doufám. Já se na Vánoce hlavně těším, že si od toho shonu kolem sebe konečně odpočinu,“ prozradila pokladní jednoho z frýdecko-místeckých supermarketů.