Blanka Kolarská se po smrti manžela už přibližně rok chce z dvoupokojového bytu přesunout do garsonky. S požadavkem ale neuspěla, byť jsou podle její dcery Marcely Mecové v domě s číslem popisným 147 tři volné byty.

„Už před rokem byla na úřadu, aby si zažádala o garsonku. Chtěla jít do menšího, ten dvoupokojový byt by držela zbytečně. Řekli jí, že existuje pořadník. Když jsme se zeptali, kolikátá je, odpověděli, že nevědí. Rovněž nevěděli o tom, že v budově jsou tři volné byty," uvedla Marcela Mecová. V době, kdy redakci oslovila, byla její matka hospitalizovaná v nemocnici.

Jeden z bytů je podle Mecové prázdný tři roky, přesto se v něm nedávno měnily zárubně, ale i dveře. „Proč mění dveře v bytě, který je tři roky prázdný, a ne v bytech seniorů, kteří tam mají dvoucentimetrové díry? Navíc někdo v těch prázdných bytech nejspíše musí platit nájem, ale kdo to je?" ptala se Mecová s tím, že další dva byty jsou volné v domě s číslem 146. Nikdo se tam ale údajně nemůže nastěhovat.

Krátce poté, kdy Deník požádal magistrát o vyjádření k situaci, dostala Kolarská nabídku menšího bytu. „Počátkem února jí byl nabídnut menší byt, nabídku akceptovala s tím, že výměna bude uskutečněna k prvnímu březnu," uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar, který ale tvrdí, že žádost si domovnice podala loni v prosinci.

Do uvolněných bytů se podle něj nelze nastěhovat hned, protože je nutné byty vymalovat a uskutečnit nezbytné opravy. „Byty fyzicky prázdné z důvodu probíhajícího dědického řízení nebo z důvodu dlouhodobého umístění nájemce do léčebného zařízení či pobytu u rodiny nejsou právně volné a pronajímatel s nimi nemůže do vyřešení věci disponovat," doplnil Kajzar.

Tím, že Blanka Kolarská dostala vytouženou garsonku, problémy nekončí. Podle její dcery je totiž byt v „dezolátním" stavu.

Magistrát to ale popírá. „Byt určitě není v dezolátním stavu. Chybí ještě vymalovat, udělat nějaké úpravy, případně vyměnit kuchyňskou linku. K prvnímu březnu to ale vše bude hotovo. Podlahy, rozvody i okna jsou v pořádku," konstatovala včera vedoucí odboru správy obecního majetku Hana Kalužová.

Někteří se na balkon nedostanou

Na konci minulého roku nájemníci domu s číslem popisným 147 psali petici, kterou chtěli docílit výměny starých a nefunkčních oken za plastová. Vedení města nedávno oznámilo, že by se výměna a zateplení domů s pečovatelskou službou mohla uskutečnit ještě letos. Nájemníci doufají, že město vyřeší i problém s přístupem na balkon.

„Když přijdete do bytu a chcete jít na balkon, narazíte na třicet centimetrů vysoký schod ten, kdo například chodí o berlích, se na tam v životě nedostane. Poté, co můj otec oslepl, šel na balkon pouze jednou a málem přeletěl," řekla Mecová. Upozornila, že pokud město vypíše výběrové řízení na firmu, která pouze vymění okna, schod na místě zůstane. Někteří nájemníci jej údajně už odstranili na vlastní náklady.

Podle Jiřího Kajzara vlastník domu, kterým je město Frýdek-Místek, o problému ví a bude jej řešit při zpracování projektové dokumentace oprav.

Výtky se týkají také provozu a údržby domu a jeho okolí. „Maminka sama chodí po žebříku a mění žárovky. Kdyby tam město dosadilo nějakého správce, bylo by to super," řekla nedávno Mecová s tím, že dříve funkci domovníka vykonával manžel Blanky Kolarské.

V době, kdy je domovnice v nemocnici, musí vyřizovat vzkazy nájemníků o poruchách podle svých slov Marcela Mecová. „Pokud domovník svou funkci nemůže nebo nechce vykonávat, je možné ukončení činnosti dohodou. Město pak zajistí jiného domovníka z řad nájemců v domě. Paní Kolarská nepožádala o ukončení činnosti," reagoval Jiří Kajzar. Podle Mecové však v domě není nikdo, kdo by funkci mohl vykonávat.

Nicméně podle posledních informací dostala Kolarská písemné rozhodnutí o odvolání z funkce domovníka k poslednímu únorovému dni. „Další problém je, že tam nezajíždějí technické služby, takže sníh si musejí odhazovat důchodci. Většinou mi nezbude nic jiného, než abych tam před prací šla a ten sníh odhrnula," řekla Mecová. Jiří Kajzar oponoval, že pracovníci technických služeb zimní údržbu před domy provádějí, nicméně až po splnění povinností z plánu zimní údržby tedy až se „vyřeší" údržba kolem škol, úřadů nebo nemocnice. Problém podle Mecové však nastává, hlavně když k domu přijíždí sanitka a sníh není odhrnutý.