VYBERTE SI REGION

Nekuřácké podniky o klienty nepřišly

Region - I když takzvaný protikuřácký zákon, který měl platit od počátku letošního roku, zákonodárci ještě neschválili, některé restaurace v regionu jsou už na něj připraveny. Plně nekuřáckým podnikem je například už několik měsíců restaurace Centrum v Ropici.

17.2.2016
SDÍLEJ:

Změna z kuřáckého na čistě nekuřácký podnik například hodně pomohla klubu Stoun ve Frýdku-Místku. Foto: Deník/Martin Šrubař

„Takto fungujeme od loňského září. Protože se v té době o připravovaném zákonu hodně mluvilo, po kompletním vymalování restaurace jsme se rozhodli, že se u nás kouřit přestane dříve. Zpočátku jsme sice o několik štamgastů, kteří se bez cigarety neobejdou, přišli, jenže na druhé straně jsme nové zákazníky získali. Proto to zpětně hodnotíme jako správný krok," řekla včera Deníku provozovatelka restaurace Centrum Bronislava Stéblová s tím, že mezi novou klientelu patří mladé rodiny s dětmi. „Jsme rádi, že se k nám naučili chodit. Když jsme byli ještě kuřáckým podnikem, některým hodně vadilo, že se do jídelny chodilo přes začouzený výčep," uvedla Bronislava Stéblová.

I ve Frýdku-Místku začíná postupně přibývat restauračních zařízení, kde si nezapálíte. Jedná se třeba o multižánrový klub Stoun. „Před zavedením jsem se delší dobu obával, co to udělá s návštěvností, když přejdeme na nekuřácký klub. Nakonec si to ale hosté i účinkující pochvalují. Velkou radost z toho mají paradoxně i kuřáci, kteří se naučili kouřit před vchodem. Je příjemné vrátit se po koncertě domů a nesmrdět od cigaret. Proto to s odstupem několika měsíců hodnotím kladně," dodal šéf klubu Kamil Rudolf. Mezi další plně nekuřácké hospůdky ve Frýdku-Místku patří Klub a galerie U Černého kocoura. Od 1. ledna 2016 se do této kategorie zařadila i Šatlava v ulici Jiřího Trnky.

Přesto si mohou kuřáci stále vybírat z široké nabídky podniků, které k jejich vášni mají pochopení. Cigaretový kouř absolutně nevadí personálu oblíbeného podniku Sojka v Třinci-Neborech. „A měnit to zatím nehodláme. Osobně s chystaným zákazem v hospodách nesouhlasím, protože to je velký zásah do podnikání. Patřím mezi zastánce názoru, že by si měl každý svobodně vybrat, jaký typ restaurace chce provozovat. Nemůžu ani souhlasit s tím, že po schválení zákona si kuřáci budou moci zapálit pouze venku před podnikem, neboť nebude stačit, že si lokál rozdělíte na kuřáckou a nekuřáckou část. Jednoznačně tím přijdeme o podstatnou část hostů, což se zákonitě odrazí na tržbách," rozčiloval se tamní provozovatel Lešek Stec.

Autor: Martin Šrubař

17.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Česko se stalo montovnou Evropy. Pět dopadů, které to na nás má

Na makroekonomických číslech něco nesedí. Česko vykazuje slušný růst ekonomiky, tažený hlavně průmyslovou výrobou a exportem. Navzdory tomu dál působíme v rámci Evropské unie jako chudí příbuzní s průměrným hrubým příjmem 27 tisíc korun, tedy v přepočtu 1000 eur. Od roku 2008 se nám nedaří dotahovat Německo ani Rakousko. Za slušnými makroekonomickými čísly se totiž skrývá problém na mikroúrovni. Příliš mnoho podniků v Česku plní roli pouhé montovny, zatímco lukrativní výzkum a vývoj i marketing a dodávku zákazníkovi zajišťují zahraniční mateřské koncerny.

Rozšiřujeme náš tým. Přidejte se k nám i vy!

Vydavatelství VLTAVA-LABE-MEDIA, a.s. hledá do svého týmu muže či ženu na pozici Inzertní poradce pro okres FRÝDEK-MÍSTEK.

AKTUALIZOVÁNO
Jiří Cienciala při on-line rozhovoru v redakci FM a Třineckého deníku.

ON-LINE rozhovor s kandidátem do Senátu Jiřím Ciencialou

Vládní zmocněnec pro restrukturalizaci Moravskoslezského kraje a kandidát do Senátu doc.ing. Jiří Cienciala, CSc. ve čtvrtek 29. září jako host on-line rozhovoru Deníku odpovídal na otázky čtenářů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies