Na tom, že město musí mít do budoucna k dispozici dostatečný počet malometrážních bytů, se zastupitelé shodli už v minulém volebním období s tím, že na investice poputuje část příjmů z tehdejšího prodeje městských bytů.

Téma se podrobně rozebíralo zejména na konci roku 2013. Bylo rozhodnuto, že rekonstrukce se bude týkat objektů v Neborech a Líštné, přičemž radnice tehdy zdůraznila, že „startovací" výdaje budou asi třicet milionů korun. Přitom ze strany některých zastupitelů zaznívaly hlasy, že nízkonákladové bydlení si může celkem vyžádat až 120 milionů korun.

Nyní pomalu přichází čas pro samotné stavební práce. O tom, že se projekt významně posunul kupředu, svědčí veřejná zakázka, kterou vedení hutnického města vypsalo v minulých dnech. Předmětem je oprava a revitalizace čtyřpodlažní neborovské budovy s číslem popisným 360.

Cílem je proměnit stavbu na prostory určené k bydlení. Díky přestavbě vznikne osmnáct bytů, z toho dvě jednotky budou mít bezbariérový přístup a budou určeny pro zdravotně postižené. Počítá se rovněž se zateplením a s výměnou hlavního střešního pláště za aluzinek.

Předpokládaná cena prací na stavbě, jež se nachází u frekventované silnice první třídy číslo 11, přesahuje 15 milionů korun. Vedení Třince naplánovalo zahájení stavby na leden příštího roku.

Hotovo by podle dokumentů v zakázce mělo být do sedmi měsíců od převzetí staveniště. Pokud tedy půjde vše podle plánu, první nájemníci by třinecké nízkonákladové bydlení mohli začít využívat ve druhé polovině příštího roku.